sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

ANPE EXIGEIX LA IMMEDIATA EQUIPARACIÓ SALARIAL DELS DOCENTS

Per ANPE, l’Acord signat el passat 9 de març pels sindicats CSIF, UGT i CCOO amb el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, és insuficient doncs s’oblida del professorat.

Aquest Acord, en el que a retribucions i recuperació salarial es refereix, contempla una pujada segura en tres anys de poc més del 6% molt lluny del 20% de la pèrdua de poder adquisitiu acumulada pels docents des de 2010 i denunciada per ANPE.

Volem recordar que la forta retallada salarial sofrida pels empleats públics en 2010 va ser molt major en els grups funcionarials en els quals s’enquadra el professorat, sent en aquell moment la retallada salarial en la majoria dels cossos docents del 7%, mentre que per a altres col·lectius d’empleats públics va ser inferior a l’1%. Ara els sindicats signataris de l’Acord no usen la mateixa fórmula per a recuperar el perdut, veient-nos de nou discriminats. Tampoc han inclòs la demanda d’ANPE d’establir una clàusula de revisió salarial en funció de l’IPC per evitar que augmente la pèrdua de poder adquisitiu en el futur.

En la resta de mesures, s’han tornat a oblidar del professorat, així veiem que:
– Quant a horaris s’obre la possibilitat de reduir la jornada de la resta d’empleats públics de 37,5 hores a 35 hores setmanals, la qual cosa deixa a la competència de cada Administració, oblidant-se de la reducció de l’horari lectiu del professorat, que només es podrà dur a terme si es deroga el RD-Llei 14/2012 per part del Govern nacional, al que l’Acord no al·ludeix a cap moment i que és independent de l’horari de la resta de funcionaris.
– Tampoc s’elimina la taxa de reposició en els cossos docents per als pròxims tres anys, la qual cosa impedirà l’augment de les plantilles, necessari per a revertir les retallades sofertes en aquestes. Solament es permetrà un increment mínim per sobre de la cobertura de jubilacions en algunes CCAA.

D’altra banda, aquest Acord tampoc fa esment a l’equiparació salarial del professorat en les diferents Comunitats Autonòmiques. Des d’ANPE volem tornar a denunciar que els cossos docents són els únics cossos funcionarials de caràcter estatal, és a dir, el seu ingrés, accés i mobilitat per tot l’Estat està regulat a escala nacional i és idèntic en totes les Comunitats Autònomes, però, al seu torn, estan transferits a les CCAA i les seues retribucions són abonades per aquestes. Així, en els últims anys, la bretxa salarial ha anat augmentant progressivament, arribant a ser, en alguns casos, de més de 6.000 euros anuals per realitzar les mateixes funcions i havent accedit amb els mateixos requisits i condicions, simplement depenent de la Comunitat Autònoma en la qual s’estiga treballant.

A l’anterior cal afegir que algunes CCAA tenen una carrera professional retribuida, mentre unes altres no incentiven la formació ni participar en els projectes dels centres. Unes altres tenen complements per formació permanent, tutoria, coordinació de nivell o cicle, prefectura de departament, residència, perillositat, formació, mestres en IES, entre altres, que són retribuïts o no en funció de la CCAA on es treballa, o bé hi ha importants diferències salarials. Igual que hi ha també complements per exercir càrrecs directius als nostres centres educatius que són retribuïts de manera desigual segons l’autonomia en la qual s’exercisca, encara que els centres educatius siguen d’idèntiques característiques.

Aquesta bretxa salarial i tracte desigual arriba també al professorat interí. En algunes CCAA cobren els mateixos complements que els funcionaris de carrera, com els sexennis, i en unes altres no. Igual que en unes CCAA els abonen els mesos d’estiu i en unes altres, amb el mateix temps de servei, no ho fan.

Per ANPE, una vegada que l’Acord signat en la Taula General impedirà en els pròxims tres anys recuperar el 20% de poder adquisitiu perdut pel professorat, és el moment d’abordar l’equiparació salarial docent de manera immediata, establint-se unes estructures salarials comunes, equiparant les retribucions bàsiques i complementàries a les de les CCAA amb millors salaris i acabar així amb la desigualtat existent actualment en els cossos docents en funció de l’autonomia on s’estiga treballant. Per a això, des d’ANPE durem a terme diferents iniciatives i campanyes en tot l’Estat perquè aquesta justa reivindicació arribe a ser una realitat.

Últimas noticias

Contenido relacionado