viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Aprovat l’avantprojecte de llei que regula la Inspecció General de Serveis

El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei, de la Generalitat, d’Inspecció General de Serveis i del sistema d’alertes per a la prevenció de males pràctiques en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat que aquesta llei pretén “avançar en l’enfortiment dels mecanismes de control”.

Per a açò, el Consell ha volgut dotar a l’administració i al seu sector públic empresarial d’una norma amb rang de llei, per la qual es crea el sistema preventiu d’alertes, “dirigit a detectar irregularitats i males pràctiques administratives”, ha explicat la vicepresidenta.

Durant la seua intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell, Oltra ha insistit que “el Govern del Botànic volem recuperar la confiança i el prestigi que la societat valenciana ens mereixem”.

“No volem que als valencians i valencianes ens torne a passar el que patim en el passat, amb el Govern anterior que gestionava per ocurrències, balafiant i amb unes pràctiques més que qüestionades. Un passat que ens pesa i hipoteca”, ha remarcat la vicepresidenta.

Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha destacat que l’avantprojecte aprovat pel Consell “regularà, per primera vegada, amb una norma amb rang de Llei, la Inspecció General de Serveis, que fins ara es regeix per un decret, ja que afecta garanties de drets fonamentals”.

En aquest sentit, Alcaraz ha posat l’accent en la importància que la Inspecció General de Serveis “estiga ben regulada perquè funcione bé”, ja que és “la primera barrera d’autocontrol que té l’Administració autonòmica per a combatre les accions corruptes que poden acabar convertint-se en corrupció”.

En aquesta línia, el titular de Transparència ha recordat també que aquest organisme “estava poc valorat per l’anterior Consell i s’havia reduït solament a tres funcionaris; ara comptem amb 15 i volem augmentar-ho fins a 20”, ha explicat.

Alcaraz ha assenyalat que l’avantprojecte de Llei “arreplega la regulació del Sistema Preventiu d’Alertes, que és el sistema més modern d’Espanya i probablement un dels millors d’Europa”.

Referent a açò, el conseller ha assegurat que “en un termini de 5 o 6 anys, es convertirà en l’eina fonamental en qualsevol administració pública”

Alcaraz ha indicat també que el Sistema Preventiu d’Alertes “serà gestionat per la Inspecció General de Serveis com una eina més de treball, per la qual cosa no es tracta de cap organisme nou ni implicarà més despeses”.

Regulació de la cobertura sanitària a tota la ciutadania

Entre altres assumptes, el Consell també ha donat el vistiplau al decret pel qual es desenvolupa el Decret-llei 3/2015, pel qual es regula l’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

La portaveu del Consell ha recordat que el decret llei aprovat pel Consell en 2015 “pretenia donar cobertura sanitària a la ciutadania que es va veure desproveïda d’assistència sanitària per l’aplicació del Reial decret Llei 16/2012, promogut pel Govern de Mariano Rajoy”.

El decret aprovat pel Consell facilita la labor dels agents, professionals, personal funcionari i persones sol·licitants, que intervenen en els processos d’accés universal a l’atenció sanitària a la Comunitat Valenciana; s’agilita la tramitació i es redueixen els terminis administratius, “amb la finalitat de garantir els principis d’equitat i igualtat en l’accés a la sanitat”, ha assegurat Oltra.

El nou decret distingeix dos procediments: l’aplicable a la situació general, per a assegurar l’accés a la sanitat de persones no assegurades ni beneficiàries del Sistema Nacional de Salut; i l’especial derivat de situacions especials, com a persones espanyoles que han tornat o que estan de forma temporal en la comunitat; menors estrangers no residents; persones refugiades, etc.

El Pla Valencià d’Inclusió consolida un nou model social

El Consell també ha aprovat el Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social 2017-2020 (Pla VICS).

La vicepresidenta, i també titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha explicat que aquest pla “pretén donar una resposta integral i coordinada per a consolidar un nou model de polítiques socials basades en el respecte a la dignitat humana i als seus drets fonamentals al llarg de tot el cicle vital”.

Referent a açò, Oltra ha assenyalat que “ens trobem davant una situació d’emergència social, amb un important augment de les situacions d’empobriment i d’exclusió des de 2007”.

“Encara que les xifres d’empobriment sever s’han reduït, un 80% dels xiquets i xiquetes que naixen en un entorn empobrit seran persones adultes empobrides”, ha assegurat la vicepresidenta, qui ha incidit que aquesta situació “empitjorava amb les polítiques d’austeritat de l’anterior Govern del Partit Popular, que desmantellaven els serveis públics i retallaven drets socials”.

El Pla VICS s’organitza entorn de sis línies estratègiques principals, de les quals es deriven objectius generals que es materialitzen en 486 accions concretes: Inclusió sociolaboral; Garantia de prestacions; Garantia de protecció de drets; Garantia d’equitat territorial i cohesió social; Protecció a la infància; i Lluita contra la feminització de l’empobriment.

Últimas noticias

Contenido relacionado