```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Biblioteca Valenciana incorpora les entrevistes a 39 escriptors espanyols del segle XX

Les converses són del filòleg Ignacio Soldevila amb Delibes, Max Aub, Carmen Laforet, Ana María Matute i Torrente Ballester, entre altres

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha incorporat en els seus registres de consulta les entrevistes de 39 escriptors espanyols del segle XX que va realitzar el filòleg Ignacio Soldevila en l’àmbit dels seus estudis sobre la literatura espanyola. Ignacio Soldevila és considerat com un dels més respectats estudiosos dels corrents literaris d’avantguarda i de la narrativa espanyola del segle XX.

En el llegat que va donar Soldevila l’any 2010 s’incloïen les gravacions magnetofòniques que va realitzar a escriptors de narrativa espanyola contemporània que la Biblioteca Valenciana ha digitalitzat ara perquè es puguen escoltar a les sales de consulta amb una sol·licitud prèvia a la institució.

Es poden tornar a escoltar les veus dels escriptors Max AubFrancisco AyalaMiguel Delibes, Jesús Fernández SantosCarmen Laforet, Juan MarséCarmen Martín GaiteAna María MatuteRamón J. Sender i Gonzalo Torrente Ballester.

També es mostren les converses amb Ignacio Agustí, Ignacio Aldecoa, Francesc Candel, José Luis García PucheConcha CastroviejoRicardo Fernández de la Reguera, Antonio Ferres, José María Gironella, Juan Guerrero Zamora, Sebastià Juan Arbó, Carmen KurtzÁngel María de Lera, Jesús López PachecoArmando López SalinasSusana March, Dolores MedioEnrique NácherRamón Nieto, Antonio Prieto, Elena QuirogaLuis Romero, Roberto Ruiz, Tomás Salvador, Elena Soriano, Daniel SueiroJorge C. Trulock i Juan Antonio de Zunzunegui.

Són entrevistes realitzades entre els anys 1965-1967, de llarga duració, on Soldevila conversa amb els escriptors sobre la seua vida privada, el procés de creació de la seua obra literària i el panorama literari de l’època. La xarrada es torna tan distesa que, de vegades, investigador i escriptor traspassen el motiu inicial de l’entrevista i acaben parlant de la situació social, econòmica i política d’Espanya.

Les gravacions són espontànies, realitzades majoritàriament al domicili dels escriptors, on s’aprecien els sons de l’entorn familiar i fins i tot a vegades es veuen interrompudes per altres membres familiars, com la irrupció del també escriptor Sánchez Ferlosio en la conversa amb Carmen Martín Gaite.

En molts casos les entrevistes es completen amb la lectura de l’autor d’un fragment d’una obra seua publicada o que estava creant en aquell moment.

Des del catàleg en línia (OPAC) de la biblioteca es poden consultar les fitxes descriptives de cada autor, a les quals s’ha afegit, quan ha sigut possible, el fragment llegit de l’obra, la portada del llibre, la dedicatòria a Soldevila i, també, una fotografia de l’escriptor obtinguda de les cobertes dels llibres de l’època.

Últimas noticias

Contenido relacionado