jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Josep A. Bosch: “He tractat de fer justícia amb esportistes als quals la Guerra els va condemnar a l’oblit”

El Magnànim presenta el llibre “L’esport valencià durant la Guerra Civil"

La Institució Alfons el Magnànim ha presentat avui en el Trinquet de Pelayo el llibre “L’esport valencià durant la Guerra Civil”. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de l’historiador i autor de l’obra, Josep Andreu Bosch, i la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, acompanyats del director general de l’Esport de la Generalitat Valenciana, Josep Miquel Moya, i del periodista Paco Lloret.

Aquest llibre explica el procés que va viure la pràctica esportiva durant els anys de la Guerra Civil (1936-1939), centrant-se en les entitats, les societats i els clubs, però sense oblidar mai als seus protagonistes principals: els esportistes. Josep Andreu Bosch ha destacat que aquest llibre és “fruit d’un treball universitari” que va començar fa 10 anys, sent el seu objectiu “traure a la llum aspectes claus” d’un període que “s’havia mantingut en l’oblit“. La victòria franquista va suposar que tot l’ocorregut durant la República “no tinguera validesa alguna”, i l’esport no va ser una excepció. Per açò, amb aquest llibre ha intentat “fer justícia amb esportistes als quals la Guerra els va condemnar a l’oblit“.

L’autor de l’obra també ha ressaltat que va ser a València, durant els anys de la Guerra, on “es va plantejar la necessitat d’organitzar l’esport femení“, ja que fins a aqueix moment “l’esport femení era el gran oblidat”. Malgrat la iniciativa, la victòria franquista també va posar “punt i final a aquest moviment”.

Per la seua banda, Maria Josep Amigó ha agraït a l’autor la publicació d’aquest llibre perquè considera que la societat valenciana “està en dubte amb els esportistes que van veure truncada la seua carrera per la Guerra”. Així mateix, ha destacat la gran labor i l’esforç dels treballadors de la Institució Alfons el Magnànim a l’hora d’editar llibres. Segons la vicepresidenta de la Diputació, els llibres editats per aquesta institució es “acosten més a les problemàtiques actuals” i a més “la majoria estan escrits en valencià“, cosa que ella agraeix.

Josep Miquel Moya ha assenyalat que el tema del llibre és “molt interessant” perquè sobre aquest contingut “no sobra bibliografia”. A més, ha recordat que les Corts Valencianes van aprovar fa poc la proposta de “la necessitat moral” de realitzar un cens “d’aquells esportistes republicans condemnats per la història” que van ser oblidats. El director general de l’Esport de la Generalitat Valenciana també ha destacat que la Llei de la Memòria Històrica “ens obliga a tots” a la reparació moral i recuperació de la memòria personal i familiar “també en l’àmbit de l’esport”.

El periodista esportiu Paco Lloret ha qualificat el llibre com a “triangle atractiu”, ja que sempre és agradable “que es traguen nous llibres i que siguen d’esport i en valencià”. Així mateix, ha assenyalat que la Guerra Civil “va tenir una conseqüència molt dura per a l’esport” perquè es vivia una època on ja apareixien els “moviments de masses a nivell social” amb una força “que no es podia frenar”. Finalment, ha assenyalat que a voltes molesta “que es vulga recuperar la memòria“, per açò aquest tipus de llibres són “molt necessaris”.

Últimas noticias

Contenido relacionado