viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

València comptarà amb una comissaria de Policia especialitzada en violència de gènere

La Ciutat de la Justícia de València serà la primera seu judicial d’Espanya que comptarà amb una comissaria de Policia especialitzada en violència de gènere. Esta instal·lació serà una realitat gràcies a un projecte pilot impulsat per la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques i el Ministeri de l’Interior, a través de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Les responsables d’ambdues institucions, la consellera Gabriela Bravo i la secretària d’Estat, Ana Botella, s’han reunit este matí en la seu de la conselleria per a acordar esta iniciativa que s’engegarà en els pròxims mesos.

La comissaria especialitzada funcionarà com un centre de recepció i tramitació de denúncies i comptarà amb policies altament especialitzats en violència de gènere. Segons ha explicat la consellera “tant el Consell com el Govern central estem compromesos en la lluita contra el terrorisme masclista i disposats a invertir més mitjans i recursos per a la seua erradicació” perquè “no podem consentir ni una mort més”.

Per a Gabriela Bravo, amb este projecte pilot “oferirem a les víctimes un espai segur, confortable i que garanteix la seua privadesa i protecció”. En el seu interior, els efectius policials que les atenguen “estaran altament especialitzats en esta matèria perquè les dones estiguen degudament ateses des del minut zero de la interposició de la denúncia”.

“Ara mateix, si una dona acudeix a una comissaria del Cos Nacional de Policia o a una caserna de la Guàrdia Civil, el funcionari que l’atenga pot tenir formació específica en violència de gènere o no. Per eixa raó, la Generalitat vol aprofundir en la seua política de lluita contra la violència de gènere i brindar a les possibles maltractades un servei que garanteix a les dones l’assistència integral des del primer moment”.

Esta dotació policial especialitzada en violència de gènere es coordinarà amb l’ajuda que ja ofereixen els professionals de les 22 oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte que s’augmentaran a 26 durant este 2018. La xarxa, durant el primer semestre d’enguany, ha atés a un total de 8.049 persones, de les quals, 4.183, és a dir, el 61,50 per cent eren víctimes de violència de gènere. Açò vol dir que la xarxa d’Oficines d’Assistència de la Generalitat han atés a 26 dones cada dia com a possibles víctimes de maltractament.

Este projecte pilot, una vegada engegat i avaluat en els seus primers moments, “s’estendrà als altres grans partits judicials de la Comunitat Valenciana com Castelló, Alacant i Elx”, segons ha explicat la consellera.

Cal recordar que en 2017, de les 21.366 denúncies per violència de gènere que es van presentar en els jutjats valencians, només 664 van ser interposades per les mateixes dones víctimes. Només 49 denúncies van ser presentades per familiars de les dones i la resta, és a dir, 17.880 tenen el seu origen en atestats policials. “Per açò -ha dit Gabriela Bravo- amb esta iniciativa seguim apostant per l’atenció especialitzada a les dones maltractades i, a més, serem referència en la resta d’Espanya gràcies a este projecte que col·loca a les víctimes en l’eix de tota l’atenció pública”.

Dotar, formar i especialitzar

Per la seua banda, la secretària d’Estat de Seguretat, Ana Botella, ha defensat la necessitat de “destinar més efectius i més pressupost a la lluita contra la violència de gènere”. En este sentit, la número dos del Ministeri de l’Interior ha recalcat que contra el terrorisme masclista cal “dotar, formar i especialitzar” als cossos i forces de Seguretat de l’Estat i per a açò “fan mancats fons i voluntat política, i no solament paraules”.

A més, Ana Botella ha destacat que la Conselleria de Justícia “té especial mèrit per esta iniciativa que suposa destinar una sèrie de recursos quan és ben conegut el dèficit de finançament que pateix la Comunitat Valenciana”.

Últimas noticias

Contenido relacionado