martes, 19 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell i Valmor van concertar ocultar la realitat de la F-1, segons la UDEF

La Policia considera evident que els responsables polítics de l'organització dels cinc grans premis estaven al corrent dels costos reals i del deute acumulat per l'entitat promotora Valmor

El Consell, l’empresa Valmor i les societats públiques Projectes Temàtics (SPTCV) i Circuit del Motor van concertar “eludir donar respostes” sobre “la realitat dels fets” entorn de l’organització de la Fórmula 1 a València, un projecte que va ser deficitari i del que es van ocultar les seues veritables magnituds.

Així ho corrobora l’últim informe aportat per la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia al Jutjat d’Instrucció 2 de València en el marc de la recerca sobre la Fórmula 1, al que ha tingut accés EFE i on, a través de 461 pàgines, es constata el “concert” entre estes tres parts.

L’informe recull -a partir de la intervenció de milers de correus electrònics- les actuacions prèvies per a l’organització dels grans premis des de 2006, el desenvolupament de l’estructura jurídica del projecte, la seua escassa rendibilitat, els “desquadraments i opacitat” sobre la venda d’entrades o els argumentaris polítics que es van ser construint per oferir a l’opinió pública una realitat paral·lela.

En estos argumentaris, la Policia considera evident que els responsables polítics de l’organització dels cinc grans premis que va acollir el circuit urbà de València entre 2008 i 2012 estaven al corrent dels costos reals i del deute acumulat per l’entitat promotora Valmor, constituïda entre Fernando Roig, Jorge Martínez “Aspar” i Bancaixa, que finalment va ser absorbida pel Consell.

Així mateix, deixen patent la inquietud dels assessors polítics sobre els qui va recaure la responsabilitat d’elaborar argumentaris per a les respostes parlamentàries, i com “de forma concertada” es van recolzar en tècnics de SPTCV, Circuit del Motor i fins i tot en advocats que assessoraven externament al Consell.

En un constant intercanvi de correus, l’exassessora de Presidència i exresponsable de grans esdeveniments i patrocinis esportius de la societat pública Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, Belén Reyero, investigada en la causa, és una de les protagonistes, als qui el seu interlocutor lloen la creativitat i “inspiració” per relatar les bondats de la Fórmula 1.

No obstant això, des de SPTCV un tècnic respon irònicament a un dels seus correus: “T’has cregut també que l’esdeveniment és rendible?? Ets molt bona!!”.
Després de dos edicions i la constatació que l’esdeveniment no és rendible per Valmor ni per al sector públic del Consell, implicat ja plenament, Reyero escriu al magnat de la Fórmula 1, Bernie Ecclestone, el febrer de 2010: “Com el Govern valencià no vol perjudicar a Valmor de cap manera, finalment han decidit mantenir la situació com estava al principi i que la SPTCV assumisca l’IVA i la factura”.

Segons detalla la UDEF, el 31 de desembre de 2009 la comptabilitat de Valmor incorpora un actiu intangible, una concessió administrativa, per import de 15 milions d’euros, equivalent a la quantitat real pagada a les signatures d’Ecclestone en 2008 pel cànon d’este Gran Premi, del que es va fer càrrec el Consell, en una operació que “no correspon als requisits establerts en el marc conceptual del pla general de comptabilitat”.

En 2009 va ser SPTCV la que va abonar el cànon de 17,2 milions d’euros amb fons procedents d’una subvenció d’explotació rebuda de la Generalitat el 7 d’agost.
En este informe es deixa constància de l’estret coneixement que des del Consell i les seues empreses públiques es tenia sobre la situació patrimonial de Valmor, teòricament una signatura 100% privada, el deute de la qual va ser absorbida per la Generalitat.

En un document elaborat per Reyero en 2010, que recull el citat informe policial, esta relata la situació patrimonial de Valmor: “D’acord amb l’escenari pactat en 2009, anualment la SPTCV assumeix un cost de 17 milions pel cànon i Valmor assumeix 15 milions pel muntatge i desmuntatge del circuit, un cost al qual fa front gestionant la venda d’entrades”.

No obstant això, afegeix: “El problema és que la situació no és real perquè Valmor, a causa del sobrecost del primer any, en el qual va obtenir 37 milions d’euros en entrades, va tenir un cost proper a 45 milions, ja que va assumir taxes, cost de Cheste, modificacions de pista no assumides per Infraestructures i unes altres, i arrossega pèrdues que amb el desastre en la venda d’entrades de 2009 se situen en 13,5 milions d’euros”.

“En tenir 1 milió d’euros de capital social, Valmor estan en causa de dissolució, per la qual cosa els socis tenen opció de dissoldre l’empresa o respondre patrimonialment del deute”, alguna cosa que mai arribaria a succeir gràcies a la intervenció de la Generalitat.

En un altre dels documents incorporats a este informe, personal del Circuit Ricardo Tormo, que sempre va participar de forma activa en els grans premis urbans de Fórmula 1, conclou en 2012 que el resultat acumulat de set anys de contracte llança unes pèrdues globals de 270 milions d’euros, sense tenir en compte la inversió inicial. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado