Les Corts debatran l’estat de la Comunitat en l’equador de la legislatura

València (Comunitat Valenciana), 6/07/2016. El president de la Generalitat, Ximo Puig, responde en el pleno de Les Corts a una pregunta de la portavoz del PP, Isabel Bonig, sobre la prestación de los servicios públicos durante este verano. EFE/Manuel Bruque.
PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

El president de la Generalitat, Ximo Puig se sotmetrà aquesta setmana en Les Corts Valencianes al seu segon debat de Política general, en el qual confrontarà amb els grups parlamentaris la seua visió sobre l’estat de la Comunitat Valenciana en l’equador d’aquesta legislatura, iniciada a mitjan 2015.

Aquest debat sobre l’estat de la Comunitat o de Política General tindrà a més com a novetat respecte a l’any passat la intervenció de dos nous portaveus: el de Podemos, Antonio Estañ, qui acaba de substituir en aqueix càrrec a Antonio Montiel, i la de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, qui a l’abril va rellevar a Alexis Marí.

PublicitatTroballengua  

El ple començarà el dimecres amb la intervenció, sense límit de temps, del president, qui defensarà que el seu Consell té un projecte de futur per al conjunt de la Comunitat, caracteritzat per ser plural i per a tots, per cercar la cohesió territorial i centrar-se a generar més ocupació i de més qualitat.

Puig defensarà que s’obri un període “decisiu per a acabar amb el problema valencià”, per la qual cosa demanarà la unió d’aquest poble per a impulsar una solució justa al seu principal repte actual, la infrafinanciación i la infrainversión.

A més, destacarà que en aquests dos anys centenars de milers de valencians han millorat les seues vides i es comprometrà a continuar l’esforç per a aconseguir el “renaixement” del poble valencià, la societat del qual és avui “més justa, més pròspera i més respectada”, ha recuperat l’autoestima i està recuperant la confiança exterior.

Finalitzat el seu discurs, se suspendrà la sessió trenta minuts, després del que intervindran els portaveus dels grups durant un temps màxim de mitja hora, començat pel principal grup de l’oposició, el PP, i finalitzant pel PSPV.

La portaveu de PP, Isabel Bonig, centrarà la seua intervenció a realitzar una radiografia “real” dels dos anys del “Consell del Titànic” i a traslladar als Corts les principals línies en què es basa el projecte de futur del PPCV per als valencians a partir de 2019.

Així, analitzarà les polítiques socials i educatives del Consell en els últims dos anys, caracteritzades al seu judici pel “sectarisme” i la falta de diàleg i abordarà “la falta d’inversions” d’un Consell que “mira cap a un altre costat i espera que siguen uns altres els qui resolen els problemes”.

A continuació, el portaveu de Podemos, Antonio Estañ, reclamarà “una ocupació de major qualitat, uns serveis socials dignes i la fi dels barracons escolars. No n’hi ha prou amb dir que estem infrafinanciados i que ja no es roba. És un moment determinant en el qual, si no s’escometen reformes, serà difícil aconseguir els compromisos marcats per a aquesta legislatura”.

La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, exigirà a Puig que “actue i no creu més problemes on abans no els hi havia”, doncs considera que s’ha passat “de la corrupció a les ocurrències i la Comunitat Valenciana no pot continuar governada a colp d’ocurrència”, mentre que incidirà en l’educació, sanitat, ocupació i fiscalitat.

Li seguirà el portaveu de Compromís, Fran Ferri, qui defensarà que els valencians tenen ara un Govern “que no roba”, sinó que treballa per millorar la vida de les persones i recuperar “els diners robats per dirigents del PP”, de manera que la societat valenciana està superant “una etapa negra” de la seua història.

Tancarà les intervencions el portaveu socialista, Manuel Mata, qui reivindicarà els esforços del Consell per a “frenar i corregir els excessos del passat” i asseure les bases de les pròximes generacions, i defensarà que la Comunitat ha de donar enguany “sí o sí a la batalla definitiva” per la reforma del sistema de finançament i la millora de les inversions.

El president els respondrà de manera conjunta o per separat, en aquest cas els portaveus tindran dret a una rèplica de deu minuts.

Finalitzat el debat, s’obrirà un termini perquè els grups presenten proposades de resolució sobre qüestions que s’hagen tractat en el debat, que es debatran i votaran durant la jornada del dijous. EFE

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana