jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Diputació valora en 600.000 euros els danys causats per les pluges en La Ribera

La Diputació ha valorat en 606.608,71 euros els danys provocats per les pluges del passat temporal de desembre en els municipis de Llaurí, Corbera, Cullera, Llombai, Antella i Carcaixent, en les comarques de La Ribera Alta i La Ribera Baixa. “La Diputació ha volgut avançar-se i ajudar tècnicament als municipis afectats pel temporal, amb la finalitat d’agilitar la sol·licitud d’ajuda a altres institucions”, ha assenyalat Conxa Garcia, diputada d’Assessorament Municipal.

Els desperfectes pel temporal de desembre es concentren principalment en camins municipals, amb vies afectades per despreniment de terres, vessants, arrossegament de canyes i caiguda d’arbres, entre altres desperfectes. Així mateix, a Cullera s’han detectat danys en equipaments de la platja i el seu entorn natural, i a Carcaixent en la seu de l’Ajuntament i en la pista d’atletisme. Per a solucionar-ho, es preveuen labors de neteja, reposició del ferm i reperfilat de camins, entre altres actuacions.

Fins a 40 municipis sol·liciten ajuda

Un total de 40 municipis pertanyents a 12 comarques han sol·licitat l’assistència tècnica a la Corporació provincial per a la valoració de danys pel temporal de pluges que va assotar els passats mesos de novembre i desembre a la província, amb l’objectiu que puguen sol·licitar i rebre les ajudes convocades per diferents institucions, tal com havia anunciat el president de la Corporació provincial, Jorge Rodríguez, en la visita realitzada al lloc de comandament avançat d’Algemesí al desembre.

L’àrea d’Assessorament Municipal de la Diputació va remetre una carta als municipis valencians en la qual s’oferia als ajuntaments assistència tècnica per a la redacció de memòries d’estimació de danys, un dels requisits per a accedir a les ajudes que el Govern de la Generalitat va anunciar, en un acord publicat en el Diari Oficial el 27 de desembre de 2016.

Per a donar cobertura i assistència tècnica a aquests municipis, l’Àrea d’Assessorament Municipal ha contractat a una empresa d’enginyeria per a realitzar el treball en 25 municipis de la província, mentre que de l’estimació de danys dels altres 15 s’han encarregat els tècnics provincials i els dels ajuntaments.

Les demarcacions amb major nombre de sol·licituds han sigut la Ribera Alta, el Camp de Morvedre, Valle de Ayora-Cofrentes i la Vall d’Albaida. Els municipis tenien de termini fins al 5 de gener per a presentar les sol·licituds d’assistència a la Diputació, amb una primera estimació de danys, ja que el període per a poder optar a les ajudes de la Generalitat Valenciana acaba el pròxim 1 de març.

D’aquesta manera, i tal com arreplega el text publicat en el DOCV, en el qual s’especifica la possibilitat que les diputacions provincials donen suport d’assessorament en estimació de danys, la institució provincial mostra el seu suport als municipis de la província, sent conscient dels “nombrosos danys materials que han patit els nostres municipis”, tal com ha assenyalat la diputada d’Assessorament Municipal, Conxa Garcia. “L’important ara és complir amb el termini marcat per la Generalitat i és el que estem fent”, ha conclòs la responsable del Servei d’Assistència Tècnica als Municipis.Els municipis afectats que han sol·licitat l’assistència de la Corporació provincial a conseqüència del temporal de desembre són Llaurí, Corbera, Cullera, Llombai, Antella i Carcaixent. El procés participatiu en els barris del Pla General de Castelló ha abordat avui la seua última reunió amb l’estudi de la zona Raval-Crémor i carretera l’Alcora, on es projecta la reordenació de l’entorn de l’estació intermodal, a la qual es dotarà d’un pàrquing per a més de 250 vehicles; l’ampliació del col·legi Jaume I; el desenvolupament d’un parc de ribera al costat del riu Sec i es dissenyen tres passos que permeten connectar tots dos marges del riu.

La reunió ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la consellera d’Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador; la vicealcaldessa, Ali Brancal, i els regidors Rafa Simó, Antonio Lorenzo, Verònica Ruiz i José Luis López. Quant a les explicacions tècniques, han sigut Fernando Calduch, coordinador de Desenvolupament de la Ciutat, i Consuelo Leal, la cap de Planejament Urbanístic els encarregats de realitzar-les.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la participació en aquest procés que durant dos mesos i en 17 reunions ha acostat el Pla General als barris. Marco, ha subratllat la “importància estratègica de la zona Oest para tota la ciutat després d’anys d’abandó” i ha recordat que parteix dels fons europeus de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) contribuiran a desenvolupar i cosir a la ciutat.

Per la seua banda, la consellera María José Salvador ha felicitat a l’Ajuntament de Castelló pel procés participatiu per a elaborar el Pla General i ha assegurat que “és un espill en el qual mirar-se” perquè contribueix “a compartir quins models es volen amb els veïns de la ciutat i de barri l”. Salvador ha afegit que “demostra la sensibilitat i voluntat del Govern Municipal de compartir el model de ciutat”. Tant l’alcaldessa com la consellera han coincidit que aquest procés participatiu “ha tret el pla general dels despatxos per a acostar-ho a la ciutadania”.

El planejament urbanístic preveu la reordenació de l’entorn de l’estació de ferrocarril des d’un punt de vista urbanístic, d’equipaments i de mobilitat tenint en compte que es tracta d’un enclavament d’interès provincial. Així, es projecta la reserva d’espai per a un aparcament amb capacitat per a més de 250 vehicles al costat del camí Crèmor. Quant a la mobilitat, l’avinguda del Pintor Oliet articularà la mobilitat ciclista i per a vianants i de transport públic amb el desenvolupament del conegut com a bulevard de la Plana. La millora de l’entorn de l’estació de tren també inclou l’ampliació de la parcel·la que actualment ocupa el col·legi Jaume I.

Unes altres de les actuacions destacades en aquest àmbit d’actuació es refereix al desenvolupament d’un parc de ribera al costat del riu Sec, en el marge dret, similar al que ja existeix a l’altre costat “de manera que convertim el llit en un eix vertebrador al llarg del seu recorregut per la ciutat i no d’una barrera natural com ara ocorre”, segons ha destacat el regidor d’Ordenació del Territori, Rafa Simó.

Amb l’objectiu de vertebrar els barris a banda i banda del riu, afavorir la integració i l’ús d’equipaments i serveis, també es projecten tres nous passos per a connectar tots dos marges: dues passarel·les ciclistes i per a vianants que connectaran la zona verda ja existent i la projectada en el Pla General i un pont. Els veïns i veïnes assistents han mostrat opinions diverses sobre aquesta nova connexió, alguns mostrant-se a favor que solament siga ciclista i per a vianants i uns altres reivindicant també el pas de vehicles.

A més, es defineix una unitat d’execució denominada Crémor de 217.771 metres quadrats en la qual es definirà el seu desenvolupament detallat amb la definició de la xarxa viària i els equipaments per a la zona. Aquesta unitat inclou un pla especial, ja iniciada la seua tramitació, que permetrà obtenir el sòl per a desenvolupar el parc de ribera del riu Sec i sòl per a atendre a les necessitats dels barris. Precisament el desenvolupament detallat d’aquest sector i els seus terminis d’urbanització han sigut algunes de les qüestions més repetides al costat de la millora de dotacions dels habitatges ja existents, com a clavegueram, enllumenat o millora de vials.

També s’estableix una altra unitat d’execució denominada Joan de Vora Riu, de 35.146 metres quadrats, que consolida els habitatges existents en la zona i les classifica com a sòl urbà a la qual s’haurà de dotar dels serveis i les infraestructures que requerisquen.

Últimas noticias

Contenido relacionado