viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell compleix amb el PMP malgrat l’infrafinançament de la Comunitat

El Consell ha aconseguit baixar el Període Mitjà de pagament fins a situar-ho en el mes de desembre passat en 28,51 dies (PMP global, que inclou a l’Administració valenciana i el seu sector públic), complint així, per primera vegada des que es va implantar aquest registre, el setembre de 2014, amb el termini legal de 30 dies fixat en la Llei de Morositat.

La dada, que correspon al Primer Avanç del PMP Global de desembre, ho ha fet públic la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, dependent de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic que dirigeix Vicent Soler. Ferrando ha asseverat: “El Consell està demostrant que es poden fer polítiques socials, millorar els serveis públics i complir amb les nostres obligacions de pagament malgrat les estretors pressupostàries a les quals ens sotmet el Ministeri d’Hisenda”.

La reducció del PMP per sota dels 30 dies ha estat possible malgrat el greu infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana i que es manté en el temps, perjudicant especialment als valencians, perquè el Govern central segueix incomplint el seu compromís i segueix sense aprovar un nou model de finançament que pose fi a la discriminació financera.

La falta d’un nou model de finançament provoca que, ara com ara, l’única via de liquiditat al marge dels lliuraments a compte que té la Comunitat Valenciana siguen la liquidació del sistema de finançament i el FLA. En el cas de la liquidació, el gruix es va rebre en el mes de juliol, quan les arques de la Generalitat van ingressar 1.186 milions per la liquidació de l’any 2015.

En relació a la liquidació, cal apuntar que en els mesos de febrer, març i abril es van rebre petites bestretes que van ser compensats amb ingressos del FLA ordinari en el mes de maig, deixant el comptador a zero. El juny de 2017 es va rebre una bestreta de 494,10 milions que, sumat als 1.186,26 milions de la liquidació transferida al juliol, deixa el total ingressat per la liquidació de 2015 en 1.680 milions.

La doble penalització d’estar infrafinançats

El ritme d’aquestes transferències va comportar que la Tresoreria no pogués efectuar determinats pagaments fins a juny-juliol, atenent així molts compromisos que durant el primer semestre s’havien posposat per falta de recursos. No obstant això, els abonaments de Sanitat no poden realitzar-se fins que no arriba el FLA extraordinari i poden aplicar-se a pressupost aquestes factures, però l’activació de l’extraFLA per part del Govern central no es va produir fins als mesos d’octubre i novembre, quan la Generalitat va ingressar 651,35 i 180,65 milions, respectivament, amb càrrec a aquest fons, que es crea per cobrir el dèficit no finançat de l’exercici anterior (en aquest cas, 2016).

D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana resulta doblement penalitzada: D’un costat, no rep del model de finançament els recursos que li corresponen, en ser la pitjor finançada per habitant de totes les autonomies i situar-se molt lluny de la mitjana. Aquesta insuficiència li genera una desviació del dèficit autoritzat, que ha de finançar-se a l’any següent amb el FLA extraordinari. Però com el Govern central -que ha incomplit la seua promesa de reformar el model- no activa l’extraFLA fins a ben avançat l’exercici o fins i tot a la fi d’aquest, la Comunitat pateix problemes de liquiditat. Els proveïdors són els damnificats per aquesta situació, ja que els pagaments es demoren.

El Consell ha reclamat insistentment al Govern central que programe en el primer semestre la transferència de la liquidació del model que se sol abonar -excepte bestretes de concessió discrecional del ministeri- d’una vegada al juliol (en 2017, per exemple, es va pagar la liquidació de 2015, i caldrà esperar a juliol per a rebre la de 2016). També s’ha fet la mateixa reclamació respecte al FLA extraordinari. Tot això per poder assegurar una gestió ordenada i planificada dels pagaments. El ministeri, no obstant això, ha fet cas omís.

Davant aquesta situació i després de l’anunci de reducció dels lliuraments a compte per a aquest exercici mentre no hagi pressupostos Generals de l’Estat, la Generalitat va exigir al ministeri la transferència de tota la liquidació de 2016, ja que són recursos de la mateixa Generalitat de fa dos anys.

Pagaments diàriament en els últims mesos

La concentració de les aportacions en el segon semestre de l’any va generar que durant els últims mesos de 2017, per disposar de liquiditat i per la seguretat de l’arribada del Fla extraordinari, des de la Tresoreria es pogueren incrementar els pagaments. De fet, els últims mesos de l’exercici es van realitzar pagaments diaris, a diferència del que va ocórrer la resta de l’any, en el qual els abonaments es van materialitzar sempre a final de mes.

Això va permetre que el PMP global de l’Administració valenciana i el seu sector públic se situés el desembre de 2017 en 28,51 dies. Cal recordar que el pic més alt es va aconseguir el març de 2015, amb l’anterior Govern valencià, quan el PMP va ascendir fins als 99,07 dies.

D’altra banda, l’actual Consell ha introduït la priorització dels pagaments realitzats per la Tresoreria, executant primer aquells destinats a les persones i els proveïdors, i deixant la fórmula del confirming per als pagaments de subvencions (abans s’abonava a proveïdors també a través d’aquesta fórmula).

El deute comercial baixa un 46% respecte a 2014

Amb tot això, s’ha aconseguit que el deute comercial, a novembre 2017, se situï en 786 milions, la qual cosa suposa una reducció del 46% respecte a la qual existia al tancament de 2014 (1.446,4 milions). La minoració és també important en relació al 31 de desembre de 2016, d’un 18%, ja que a la finalització de 2016 les factures per saldar amb els proveïdors valencians, a causa de la insuficiència financera de la Comunitat, s’elevaven a 957,8 milions. Aquesta última xifra ja va suposar una reducció respecte al deute comercial al final de 2015, quan es va situar en els 1.262 milions.

“Complim malgrat les estretors pressupostàries”

A la vista de totes aquestes dades, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha ressaltat que “a la Comunitat Valenciana, que és víctima d’un sistema de finançament injust, amb uns recursos molt per sota de la mitjana de les comunitats autònomes i molt depenent de les transferències dels fons de liquiditat, és realment difícil rebaixar el PMP, però ho estem fent i en aquesta mateixa línia de treball anem a seguir”.

“La solvència de la Generalitat, en mans del Govern del Botànic, és sòlida. Ara els proveïdors saben que la Generalitat és un client segur. Hem demostrat que una altra política és possible a força de treball, honestedat i eficàcia. Hem estat capaços de millorar la gestió amb una situació d’infrafinançament sagnant perquè amb un finançament just podríem fer molt més”, ha conclòs la secretària autonòmica.

Últimas noticias

Contenido relacionado