```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Peset millora la seua condició d’espai cardioprotegit amb la instal·lació de desfibril·ladors externs semiautomàtics

Les possibilitats de sobreviure a una parada cardiorespiratòria augmenten fins a un 70% amb l'actuació adequada

L’Hospital Universitari Doctor Peset i el Centre d’Especialitats de Montolivet han millorat la seua condició d’espais cardioprotegits amb la instal·lació de desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA) que faciliten l’atenció primerenca davant qualsevol possible parada cardiorespiratòria i, amb això, augmenten les possibilitats de supervivència.

Els equips s’han instal·lat en els vestíbuls de l’edifici principal de l’Hospital i de l’edifici de Consultes Externes, així com en el vestíbul del Centre d’Especialitats de Montolivet. S’han situat en llocs visibles i accessibles perquè el personal dispose de l’equipament que permet la millor atenció de forma més precoç, segons el protocol establert.

Tal com han assenyalat des de la Comissió de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) del Departament de Salut de València-Doctor Peset, “cada any moren a Espanya unes 30.000 persones per mort sobtada cardíaca, la causa principal de la qual és la fibril·lació ventricular, una arítmia que condiciona que el cor deixe de bategar eficaçment i porta a la mort en minuts”.

La cadena de supervivència inclou tant l’activació dels serveis d’emergències, com l’inici immediat de RCP i la desfibril·lació, atés que les possibilitats de sobreviure a la parada cardíaca poden augmentar fins en un 70% amb maniobres de ressuscitació cardiopulmonar primerenques i l’ús d’un desfibril·lador en els primers 3-5 minuts.

“Per cada minut que transcorre sense aplicar-se la descàrrega d’un desfibril·lador, es perd prop del 10% de probabilitats de recuperació. Disposar d’un desfibril·lador en els 5 primers minuts és decisiu”, han apuntat els professionals del Peset.

Amb la instal·lació dels desfibril·ladors externs semiautomàtics, l’aplicació de la desfibril·lació es fa més accessible i senzilla, alhora que es disminueixen els temps de demora.

Els DESA se sumen d’aquesta forma als carros de parada i desfibril·ladors que ja existien per oferir una major cobertura davant qualsevol parada cardiorespiratòria que es produïsca dins dels edificis del Departament de Salut de València-Doctor Peset.

Formació de professionals

L’Hospital Universitari Doctor Peset va començar a formar en reanimació cardiopulmonar de manera reglada a tots els seus treballadors en 2012 amb la creació d’un grup de treball en el qual s’integraven professionals de Medicina Intensiva, Urgències, Pediatria i Anestesiologia.

En 2016 aquest grup de treball es va transformar en una comissió departamental a la qual es van incorporar especialistes de Cardiologia, Medicina Interna, Infermeria, residents en formació i Atenció Primària.

Des de llavors, la Comissió de RCP del Departament de Salut de València- Doctor Peset, fonamentalment a través dels doctors Víctor Gascón i Llorenç Miralles, de Medicina Intensiva, s’ha encarregat de mantenir i actualitzar la formació en maniobres de ressuscitació cardiopulmonar del personal sanitari i no sanitari tant d’atenció especialitzada com dels diferents centres de salut i consultoris.

La formació es realitza en el lloc habitual de treball, simulant situacions reals en les quals poden haver d’atendre una parada cardiorespiratòria. Es disposa també d’un espai de formació i simulació clínica amb material per a formació en maniobres de RCP, maniquins, busts d’intubació i simulador d’arítmies.

Així mateix, aquesta comissió ha elaborat un Protocol d’Assistència a la Parada Cardiorespiratòria, amb circuits clars, per a cadascun dels centres en el qual s’estableix l’actuació de cada professional davant una situació de parada cardiorespiratòria dins de les instal·lacions de l’hospital, centre d’especialitats o centres de salut.

Últimas noticias

Contenido relacionado