jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El PP proposa la candidatura de la ‘Regió muntanyenca Celtibèrica’ com a Patrimoni de la Humanitat

Espanya compta amb 3.867 municipis, que ocupen el 47% del seu territori, on només viuen el 2,76% de la seua població, amb un índex d'envelliment del 340%

El diputat nacional del Partit Popular, Juan Vicente Pérez, ha presentat una iniciativa per impulsar el Projecte Regió muntanyenca Celtibèrica amb l’objectiu de, previ acord del Consell de Patrimoni Històric i el seu grup de treball de Patrimoni Mundial, recolzar i defensar en les instàncies internacionals oportunes, la candidatura de la ‘Regió muntanyenca Celtibèrica’ com a Patrimoni de la Humanitat prenent com a base l’Acord de la Comissió Mixta sobre la UE de 2015.

A més, proposa impulsar el reconeixement de la identitat interregional de la Regió muntanyenca Celtibèrica, en el Marc de l’Europa de les Regions, com a Regió Escassament Poblada, Regió Muntanyenca i Zona Rural Remota i de la recerca en aquesta matèria duta a terme per la Xarxa d’Universitats de la Regió muntanyenca Celtibèrica.

La Regió muntanyenca Celtibèrica és una regió muntanyenca i una zona rural remota, escassament poblada, que compleix amb tots els criteris que la UE va establir en el Tractat d’Adhesió de Finlàndia i Noruega, on es va definir que és un territori despoblat: aquell que té menys de 8 habitants per quilòmetre quadrat. Fins ara solament hi havia una interregional despoblada, Lapònia, i ara la Regió muntanyenca Celtibèrica.

Així com, arribat el cas, després de les reunions mantingudes amb el Govern, impulsar també la creació de l'”Institut de Recerca de Desenvolupament Rural Regió muntanyenca Celtibèrica”.

Per això, proposa la col·laboració amb les CCAA implicades, i en funció de les seues competències, declaren la Regió muntanyenca Celtibèrica com a Inversió Territorial Integrada.

Pérez ha defensat que la despoblació és un dels problemes als quals s’enfronta Espanya. “Un problema que al costat del repte demogràfic, han assumit un protagonisme vital en l’Agenda política” que va portar a l’Executiu a aprovar un Reial decret pel qual es crea el Comissionat del Govern enfront del Repte Demogràfic, regulant el seu funcionament. “Per primera vegada es gestionava una estratègia transversal davant la gravetat d’un problema d’Estat”.

Sobre aquest tema, ha indicat que el desequilibre de la piràmide poblacional és especialment greu a Espanya, on deu CCAA compten amb un saldo vegetatiu negatiu. D’aquesta manera, s’ha pronosticat una pèrdua de més de mig milió d’habitants en 2031 i més de cinc milions d’habitants en 2066.

Espanya compta amb 3.867 municipis, que ocupen el 47% del seu territori, on només viuen el 2,76% de la seua població, 1.286.679 persones, menys que la meitat de la ciutat de Madrid, però amb un índex d’envelliment del 340%. “Una situació extrema fruit d’una contínua emigració del camp a la ciutat, igual que està succeint en la resta del món, però amb la particularitat que Espanya és l’únic país de tota la UE on es concentra la despoblació”. “Un procés que tant per accions polítiques directes o indirectes, com per omissió de les mateixes està provocant la desaparició lenta i silenciosa de la població d’un territori, que emigra i deixa la zona sense relleu generacional i amb tot el que això significa, com la desaparició d’una cultura mil·lenària.”

Per això, és necessari harmonitzar una unitat d’acció a tots els nivells, soci econòmics, acadèmics i institucionals per impulsar un projecte de sostenibilitat d’aquest sempre oblidat món rural.

Pérez ha valorat la implicació i suport d’aquesta Xarxa d’Universitats de la Regió muntanyenca Celtibèrica, que agrupa a 10 Universitats i a una sèrie d’especialistes que estan desenvolupant un projecte de recerca l+D+i, centrat en una ciutat celtibèrica, que és Segeda, i en projecte Regió muntanyenca Celtibèrica.

Últimas noticias

Contenido relacionado