viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El SES vas agafar a 19 donants en asistòlia extrahospitalària en 2017

El Servei d’Emergències Sanitàries (SES), a través dels equips SAMU, va assistir en 2017 un total de 19 casos de donants en asistòlia en l’àmbit extrahospitalari.

En concret, el SES forma part del programa de donació en asistòlia tipus II en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Aquest programa consisteix a obtenir òrgans vàlids per ser trasplantats, procedents de pacients que moren després de parada cardíaca imprevista i irrecuperable, en l’àmbit extrahospitalari. “És a dir, en via pública, centre de salut o domicili, i que finalment no ha pogut ser recuperada després de l’aplicació dels protocols de reanimació cardiopulmonar vigents”, ha explicat el director del SES, el doctor Pere Herrera de Pablo.

Després d’això, i si es compleixen una sèrie d’estrictes requisits concernents a temps d’actuació, distàncies de trasllat al centre hospitalari de referència i característiques metgesses de la víctima, els metges del SAMU alerten a l’equip de coordinació de trasplantaments de l’hospital corresponent i així poder organitzar el trasllat del donant.

“A partir d’aquest moment, s’engega un gran equip de professionals de tots els àmbits, d’una manera coordinada eficaç, ràpida i rigorosa, la labor de la qual és imprescindible”, ha destacat el doctor Herrera de Pablo.

La Policia Local de cada municipi, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil s’encarreguen de la ràpida localització de familiars, de realitzar abalisaments i custodiar el trasllat.

Els cossos de bombers provincials i municipals faciliten l’accés i realitzen l’evacuació del potencial donant, en cas necessari.

Els mèdics forenses dels Instituts de Medicinal Legal i els jutges de primera instància i instrucció tutelen tot el procés en els casos judicials, per salvaguardar els drets dels pacients, en compliment de l’ordenament jurídic.

Els Serveis d’Urgències dels hospitals de referència en trasplantaments reben al pacient a l’arribada de la unitat del SAMU i els corresponents equips de les unitats de Coordinació de Trasplantaments són els encarregats d’iniciar la preservació d’òrgans.

En el cas de les províncies de València i Castelló el centre hospitalari de referència és l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, on l’any passat de les 19 donacions en asistòlia tipus II es van realitzar 13 trasplantaments. A la província d’Alacant correspon a l’Hospital General Universitari de la capital alacantina i en ell es van realitzar 6 trasplantaments durant el mateix exercici.

Preservació dels òrgans en 150 minuts

Per al desenvolupament de la donació en asistòlia extrahospitalària el temps és fonamental, ja que cal aconseguir la preservació dels òrgans en 150 minuts, des que es produeix la parada cardiorespiratòria, fins a l’entrada en quiròfan per a l’extracció d’òrgans.

“Per això, és determinant el treball i la implicació de tots els professionals i institucions que intervenen en el procés, als qui cal agrair, al costat dels veritables protagonistes que són els donants i les seues famílies, tot l’esforç que realitzen per aconseguir la fi última, donar vida als pacients que estan a l’espera d’un òrgan”, ha conclòs el director del SES.

Últimas noticias

Contenido relacionado