```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Ixen a la llum 10 esquelets en la fossa 112 de Paterna per a exhumar

Els treballs d'excavació en la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna, han deixat a la vista deu del centenar de cossos de la Guerra Civil una vegada retirada la capa de calç que els cobria i estan ja llests per a ser exhumats, una vegada hagen sigut documentats.

Els treballs d’excavació en la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna, han deixat a la vista deu del centenar de cossos de la Guerra Civil una vegada retirada la capa de calç que els cobria i estan ja llests per a ser exhumats, una vegada hagen sigut documentats.

Així ho ha explicat l’empresa ArqueoAntro, encarregada de les labors d’exhumació, Javier Iglesias, ha incidit que una vegada retirat aquest sediment, han “comptabilitzat almenys deu esquelets” a amb prou feines “metre i mitj o quasi dos metres” de profunditat del centenar que esperen trobar.

“La idea que tenim una vegada retirat aquest sediment que els cobreix és documentar-ho. Açò és bàsicament deixar-los a la vista per a poder fer tota la documentació completa, fotografia, dibuix, fotogrametria per a començar avui al final del dia” a exhumar, ha afegit.

L’expert ha assenyalat que “els treballs continuen bastant bé” i que esperen que “prompte” puguen acabar-los per a “lliurar-li’ls a les famílies”. No obstant açò, ha assegurat que el temps d’espera perquè les proves d’ADN confirmen les identitats es pot perllongar entre any i mitj i dos anys.

“El temps d’espera ho va a posar l’empresa genètica amb la qual col·laborem, que té molt treball perquè per davant té tres fosses més, però jo calcule que en any i mitj o dos anys puguem tenir tots els resultats complets”, ha assenyalat.

Iglesias ha explicat que tots els cranis que han quedat a la vista “presenten unes ferides compatibles amb un impacte de projectil” i ha afegit: “El que tenim a veure quan acabem de desenterrar-los és si tenen més impactes en la resta del cos o solament en el cap. Llavors estaríem parlant d’una execució o bé d’un afusellament en tota regla”.

Els treballs en la fossa 112 de Paterna van arrancar el passat 20 d’agost i els experts esperen trobar dues saques amb cinquanta cossos cadascuna d’afusellats durant la repressió franquista.

La majoria són de les comarques de La Safor i Ribera i de nombroses localitats de la província de València com Tavernes de la Valldigna, Cullera, Albalat, Sollana, Carlet, Villanueva de Castelló, l’Alcúdia, Manises, Torrent, Paterna, Puçol, Silla, Oliva, Sagunt, Sueca, Alberic, Alcàsser, Alginet, Alaquàs, Benifaió i Beniparrell.

Deu dies després, un jutjat de Paterna va decretar el sobreseïment lliure i l’arxiu de les recerques després d’una denúncia de l’aparició de, almenys, quatre cranis amb fractures que eren compatibles amb l’impacte d’un projectil i signes de violència.

La denúncia havia sigut presentada uns dies abans per la diputada de Memòria Històrica de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo; la presidenta de l’Associació de Familiars de les Víctimes de la Fossa 112; Carmen Gómez, i els membres de l’empresa encarregada de l’exhumació ArqueoAntro, Javier Iglesias i Alex Calp.

En el seu acte, el jutjat assenyala que les troballes suposaven “indicis i no meres sospites” que es tractava de represaliats de la Guerra Civil i la dictadura i no de restes recents pel que va considerar que havien transcorregut “aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de prescripció” del Codi Penal”.

Els treballs d’exhumació de la fossa 112, ha sigut adjudicats per més de 95.700 euros, dels quals la Diputació de València, que enguany destinarà 626.000 euros a accions en matèria de memòria històrica, aporta prop de 90.000.

Últimas noticias

Contenido relacionado