jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El folklore valencià aposta per vèncer estereotips

La Trobada de Folklore convocada per l’Àrea de Cultura de la Diputació mobilitzarà a centenars de persones en els diferents punts de la demarcació de València on s’han programat actuacions de grups de ball i música tradicional valenciana.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha manifestat que «hem comptat amb totes les federacions de folklore per a crear aquest model de certamen, amb l’objectiu de donar a conèixer i conservar el patrimoni cultural valencià», ha indicat. «Així doncs –ha afegit– hem programat exhibicions de grups de ball i actuacions de tabal i dolçaina, de pols i pua, i tallers temàtics per als quals vulguen aprendre a ballar, a fer una dolçaina o conèixer la vertadera indumentària tradicional», ha remarcat.

Informar sobre les tradicions per a no distorsionar-les

La Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana compta amb més de 130 federats, entre els 53 grups de dansa, 45 colles de tabal i dolçaina, 10 orquestres de pols i pua, 10 rondalles i 22 agrupacions corals i de cant d’estil.

El president d’aquesta federació, José Ramón Peinado, assegura que la seua visió de futur està clara: «romandre al costat del poble per a aconseguir, sempre i per sobre de tot, que les tradicions es mantinga vives en la nostra terra».

Dins d’aqueix objectiu està la participació de manera activa en la Trobada de Folklore que organitza la Diputació de València.

Peinado comenta l’evolució de l’anterior programa de folklore, concebut a manera de concurs, en el qual no tots els grups tenien cabuda. «Amb el sistema actual d’exhibició s’ha aconseguit consensuar les expectatives de gran part dels cors, rondalles i grups de dansa».

Un dels grups que tindran la possibilitat de participar en aquesta Trobada és el Grup de Danses del Marítim. Un col·lectiu que ja compta amb una cambra de segle de trajectòria però que està compost només per una desena de dones. «Som poques però açò no vol dir que no ballem bé», manifesta Lorena Velert, fundadora d’aquest grup.

De la mateixa manera, explica com es repetia la circumstància que «ens excloïen dels certàmens per no tenir els components masculins o els músics o cantadores que demanaven, i que per a nosaltres era econòmicament inaccessible», explica Lorena.

Per tot açò, des del grup del Marítim valoren l’aposta de la Diputació que obri la porta de la Trobada de Folklore a grups més xicotets.

Respecte als diferents conjunts que participaran en la Trobada, es troba el grup de pols i pua “Abalsants” que es va fundar a L’Alcúdia de Crespins fa tres dècades i, en l’actualitat, compta amb una vintena de músics que arrepleguen en el seu repertori des de pasdobles, a la muixeranga, o el cant d’estil.

Mayte Graner, que és la secretària d’aquest grup, lamenta que «el concepte de folklore estiga tan distorsionat. La gent hauria de conèixer el que és un grup de pols i pua. Encara que molts músics de la nostra terra formen part de les bandes, hi ha molts altres que estem en aquest tipus de grups perquè ens agrada i volguérem seguir formant-nos en el Conservatori, igual que ho fan els músics d’altres instruments».

D’altra banda, també participa en aquesta edició del certamen de folklore el Grup de Danses Sargantana, un grup infantil, l’únic inscrit en la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. Sargantana va ser fundat en 2012 amb motiu de la Primera Dansà Infantil, celebrada en la plaça de la Verge de València. La finalitat d’aquest grup, dirigit per Ximo Vayá, és la de l’estudi i divulgació de la indumentària, la música i la dansa tradicional valenciana.

En l’actualitat, està compost per trenta xiquetes i xiquets d’entre cinc i deu anys; d’una rondalla de nou components amb guitarres, laudes, bandúrries i guitarrons; dues cantadores de cant d’estil i cançons tradicionals valencianes; a més de tabal i dolçaina, que els acompanyen en les cercaviles, processons i balls de carrer.

Un altre dels grups que actua enguany per primera vegada és l’Associació Cultural de Dolçaina i Percussió Pignatelli, una jove agrupació per a la qual és molt important la seua inclusió en les actuacions perquè com comenta Susana Díaz, membre del grup, «per a nosaltres, prendre part en la Trobada de la Diputació és una molt bona aposta perquè a València tenim poques possibilitats d’actuar, ja que hi ha molts grups».

A més, comenta Susana que tenir dates previstes «és molt positiu perquè has de preparar-te per a aqueixa actuació i açò et motiva per a fer molt millor el treball, la posada en escena, etc. És important saber que assages per a alguna cosa en concret», ha assenyalat.

La valoració que fan des d’aquest grup de tabal i dolçaina és molt positiva perquè consideren que «és fonamental que es done a conèixer el folklore, que està molt estereotipat, perquè no hi ha un coneixement real de la seua magnitud i significat», ha conclòs.

Últimas noticias

Contenido relacionado