sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La fugida del Sabadell a Alacant retorna la possibilitat d’una banca valenciana

Banc Sabadell ha acordat avui traslladar la seua seu social a Alacant, davant la possibilitat que el Parlament de Catalunya faça una declaració unilateral d’independència, i CaixaBank celebrarà demà un consell d’administració extraordinari per a debatre una decisió en el mateix sentit.

Per a facilitar l’eixida a les companyies davant la incertesa a Catalunya, el Govern aprovarà previsiblement demà un decret llei que permetrà a les empreses acordar el canvi de seu social sense sotmetre la decisió a la junta d’accionistes, la qual cosa acceleraria el tràmit a les entitats que així ho disposen, entre elles CaixaBank.

La inquietud i inseguretat jurídica que ha provocat la deriva sobiranista a Catalunya ha portat a algunes importants empreses a moure fitxa i a canviar la ubicació de la seua seu fiscal per a garantir que seguiran estant baix el paraigua de la Unió Europea en cas que el Parlament català declare la secessió.

Este és el cas de Banc Sabadell, el cinqué major banc d’Espanya, que en una decisió sense precedents ha reunit al seu consell d’administració en sessió extraordinària per a donar llum verda al canvi de domicili fiscal de Sabadell (Barcelona) a Alacant.

Aquesta decisió garantirà que l’entitat seguisca estant baix el paraigua regulador del Banc Central Europeu (BCE) en cas de secessió, garantint així els interessos d’accionistes, clients i empleats dins de qualsevol escenari.

Aquest trasllat tindrà efectes immediats, ja que els estatuts del banc que presideix Josep Oliu estableixen que es requereix únicament la decisió del consell per a fer efectiu el canvi, sense passar per la junta d’accionistes.

Fonts de l’entitat han explicat que “en la pràctica tot seguirà igual”, ja que el banc mantindrà els seus serveis centrals a Catalunya, encara que els impostos els pagarà a Alacant.

La nova seu estarà situada en l’avinguda Óscar Esplá, número 37, on el Sabadell ja té un edifici corporatiu.

Alacant, de fet, és un dels seus principals centres operatius de Banc Sabadell fora de Catalunya i on se situava la seu de l’antiga CAM, que el grup va adquirir en subhasta en 2011.

El Sabadell ha patit especialment en borsa aquests dies, especialment des del referèndum il·legalitzat del passat diumenge, i aquest dijous, després de conéixer-se la seua intenció d’emportar-se la seu fora de Catalunya, la seua cotització s’ha disparat en els mercats amb una pujada del 6,16 %.

CaixaBank, l’entitat capdavantera a Catalunya i un dels tres grans bancs espanyols, al costat de Santander i BBVA, podria seguir els passos del Sabadell i traure la seua seu social anara de Catalunya.

El grup que presideix Jordi Gual i el conseller delegat del qual és Gonzalo Gortázar preveu convocar demà un consell d’administració extraordinari per a debatre aquesta decisió, que en el cas de CaixaBank, segons els seus actuals estatuts, requeriria l’aprovació de la junta d’accionistes.

Entre les ubicacions que es barregen perquè el banc català situe el seu domicili social i pague allí l’impost de societats, entre altres tributs, ha cobrat força en les últimes hores l’opció de Balears, segons diverses informacions periodístiques.

Un portaveu oficial de CaixaBank ha afirmat avui que l’entitat adoptarà les “decisions necessàries, en el moment oportú, sempre amb l’objectiu de fer prevaldre els interessos dels clients, accionistes i empleats”.

Però Banc Sabadell i CaixaBank no són les úniques empreses catalanes que es portaran les seues seus fora de Catalunya.

Així ho han anunciat aquesta mateixa setmana empreses com la biotecnològica Oryzon i la signatura de telecomunicacions Eurona, ambdues cotitzades, o Proclinic, especialitzada en la distribució de material odontològics.

Altres importants companyies, com Pronovias o Planeta, van amenaçar fa temps amb anar-se de Catalunya si es declarava la independència, mentre que l’asseguradora Catalana Occident o les famílies propietàries de les farmacèutiques Almirall i Indukern han expressat la seua preocupació per aquest eventual escenari.

De fet, les organitzacions patronals catalanes han reconegut que hi ha empreses que tenen plans B davant una eventual declaració unilateral d’independència i que han obert segones delegacions fora de Catalunya o que fins i tot han separat una part del negoci, creant una altra companyia amb seu en un altre punt.

Últimas noticias

Contenido relacionado