viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El General de València celebra la I Jornada de lactància materna

Durant la jornada els assistents van participar en els tallers de porteo bàsic, d’alimentació complementària i BLW, falsos mites i creences de la lactància materna i bodi painting para embarassades. Aquest últim taller ha comptat amb la col·laboració d’artterapeutes del màster d’Artteràpia de la Universitat Politècnica de València, a través de IDECART (Institut per la Recerca i el Desenvolupament dels Processos de Creació i Desenvolupament).

Raquel Hervás, supervisora de paritori, ha explicat que al llarg de la trajectòria del Comité de Lactància Materna “s’han realitzat jornades de lactància per a professionals, però va sorgir la necessitat baixar al carrer o, millor dit, al pati per a acostar el comité, i amb açò l’hospital, de la mà dels grups de suport de lactància i criança que col·laboren amb nosaltres, a les nostres mares i famílies”.

La intenció de dur a terme aquesta iniciativa ha sigut crear un format distés i proper on siguen les mares les vagen interactuant amb les diferents taules on es tracten temes que els preocupen ara, com el porteo, l’alimentació complementària guiada pel bebé, etcètera. “A més, volíem que la resta de la família se sentira convidada perquè la criança és qüestió de família en tota la seua diversitat”, ha afegit Hervás.

Al principi aquesta jornada es va dissenyar per a la població que atén el departament València-Hospital, però després es va decidir obrir-la i ampliar-la a totes aquelles persones interessades. Segons Nuria García Carbonell, metge adjunt del Servei de Pediatria, “el nostre objectiu és fomentar la lactància materna, recolzar a aqueixes famílies que aposten per la salut dels seus fills i per açò volem, tots junts, gaudir d’aquest dia”.

Des de la Comissió de Lactància Materna ja es van realitzar dues jornades dirigides als professionals i la intenció és que aquesta primera jornada per a les famílies se seguisca celebrant de forma bianual. “Com a comissió sempre hem apostat per la formació dels professionals i vam veure que era necessari ampliar aquesta formació a les famílies per a difondre coneixements i potenciar la relació hospital-comunitat, en aquest cas de l’entorn del lactant”, agrega Garcia Carbonell.

Durant la jornada també es repartiran 80 exemplars de les Guies per a les mares que alleten, cedides pel Servei d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries, del govern basc.

Acreditació de la IHAN

El departament València-Hospital General fa anys que ve fent una forta aposta per la lactància materna. Així doncs, l’octubre de 2016 el centre de salut de Fuensanta es va convertir en el primer centre d’Atenció Primària a Espanya que va aconseguir la Designació CSIHAN durant l’avaluació de la Fase 4D, després de superar amb èxit totes les fases anteriors i els requisits, en els quals va mostrar un grau d’excel·lència en molts d’ells.

Aquest estiu deu centres del departament van aconseguir el certificat que els va acreditar conjuntament com a centres compromesos pel seu treball per a la promoció i el desenvolupament de la lactància materna natural en la fase 2D. I l’Hospital General de València també va obtenir el certificat de la primera de les quatre fases que li acredita com a hospital compromés pel seu treball per a la promoció i el desenvolupament de la lactància natural.

Aquest compromís s’inscriu dins de la Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN), impulsada per l’OMS i UNICEF, i que té per objecte animar als hospitals, centres de salut i sales de maternitat a adoptar les pràctiques que protegisquen, promoguen i donen suport a la lactància materna exclusiva des del naixement.

Últimas noticias

Contenido relacionado