Sanitat planta cara a l’homeopatia

PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha remés una instrucció a tots els departaments de salut en la qual recorda que l’homeopatia està exclosa de la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut (SNS). També altres pràctiques descrites pel Ministeri de Sanitat com pseudociències, per la qual cosa es prohibeix la seua promoció, presència, publicitat o el seu desenvolupament en centres sanitaris públics.

A més, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, s’ha dirigit per carta a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per a sol·licitar que es retire el reconeixement de l’homeopatia com a medicament que li concedeix el Reial decret Legislatiu 1/2015.

PublicitatTroballengua  

“La bona pràctica mèdica està lligada a l’evidència científica. Des de l’Administració hem de diferenciar clarament entre els productes que compten amb un respatler de medicina basada en l’evidència respecte a tots aquells productes i pràctiques que no han demostrat la seua eficàcia”, ha destacat Carmen Montón. “No s’han de substituir pràctiques que en alguns casos puguen aportar benestar físic o emocional per tractaments amb eficàcia terapèutica o curativa contrastada”, ha afegit.

La consellera de Sanitat s’ha reunit amb representants dels consells autonòmics de metges, farmacèutics, infermeria, tècnics superiors sanitaris i psicòlegs, i de l’Institut Mèdic Valencià. També de l’Associació per a Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i el Consell de Salut, entre altres, als quals ha explicat el contingut de la instrucció, que des del departament de Sanitat s’ha enviat també a tot el personal directiu de la Conselleria i les direccions territorials.

A la trobada també han assistit el secretari autonòmic de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Narcís Vázquez, el director general d’Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, i la Directora General de Farmàcia, Patricia Lacruz.

La instrucció enviada als departaments perquè es distribuïsca entre els metges i la resta de personal sanitari recorda que els productes homeopàtics estan expressament exclosos de la cartera de serveis comuns de prestació farmacèutica, tal com figura en el Reial decret 1030/2006.

“Conscients de la realitat social actual”, assenyala el document, “en la qual s’estan introduint pràctiques sense evidència científica, que no guareixen i generen confusió, s’han elaborat les presents instruccions com un instrument dirigit a asseure criteris uniformes” destinats als professionals del servei valencià de salut i a “contribuir a una major claredat en l’adequada prestació assistencial del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana”.

Solament activitats assistencials reconegudes oficialment

En l’escrit es destaca que, en els centres de titularitat pública de la Comunitat Valenciana, únicament es desenvoluparan activitats assistencials reconegudes oficialment i per professionals sanitaris. D’esta forma, “no està autoritzada la publicitat, promoció, presència o desenvolupament de qualsevol activitat que no siga reconeguda pel Ministeri de Sanitat i siga considerades com pseudociència”.

També arreplega que la cartera de serveis comuns engloba tècniques, tecnologies i procediments basats en el coneixement i l’experimentació científica. I es remiten al catàleg d’activitats que el Ministeri de Sanitat considera pseudociències per no considerar-se pràctica metgessa basada en l’evidència científica.

En esta llista del Ministeri d’activitats que no es consideren assistencials s’inclouen la medicina naturista, la naturopatia, la medicina tradicional xinesa, l’acupuntura, l’ayurveda, la fitoteràpia, la teràpia nutricional o els tractaments amb vitamines.

Igualment, figuren les pràctiques de manipulació i basades en el cos, l’osteopatia, la quiropràxia, el quiromassatge i drenatge limfàtic, la reflexologia, el shiatsu o l’ aromaterapia, les tècniques de la ment i el cos, el ioga, la meditació, l’oració, la kinesiologia, la hipoteràpia, la sofronització, l’arterapia, les tècniques sobre la base de l’energia, el Qi-Gong o Chi-Kung, el Reiki, la teràpia floral, la teràpia biomagnètica i qualsevol altra activitat semblant o equivalent a les citades.

Carta a la ministra de Sanitat

Al marge de la instrucció, la Conselleria de Sanitat Universal ha dirigit una carta a la Ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per a sol·licitar que es retire el reconeixement de l’homeopatia com a medicament que li concedeix el Reial decret Legislatiu 1/2015, de 24 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de garanties i ús racional de l’els medicaments i productes sanitaris.

“L’evidència científica disponible conclou que l’homeopatia no ha provat la seua eficàcia en cap indicació o situació clínica concreta i açò es constata que tots els productes homeopàtics s’han aprovat sense indicacions terapèutiques aprovades i per tant, no se’ls ha exigit demostrar la seua eficàcia terapèutica”, s’inclou en la missiva.

Per açò “l’homeopatia manca d’evidència que justifique la seua utilització clínica” i “la consideració d’homeopatia com a medicament suposa un risc real que influeix directament en la protecció i el restabliment de la salut, mentre que incideix en la informació objectiva que tan professionals com la ciutadania reben sobre les alternatives terapèutiques disponibles, atés que pot provocar que s’utilitzen els productes homeopàtics en lloc dels medicaments que han demostrat el seu efecte () i es pose en risc el dret a la salut com a dret fonamental de la persona”.

En conseqüència, Carmen Montón ha demanat la derogació de l’article 50 del RDL 1/2015, que reconeix als productes homeopàtics la condició de medicaments.

Així mateix, en la carta s’insta al Ministeri al fet que tramite davant les autoritats europees la modificació de l’1 c) 5) de la Directiva 2004/27 del Parlament Europeu sobre medicaments d’ús humà, que també fa referència a l’homeopatia.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana