```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Igualtat forma als professionals que actuen amb infància i adolescència en trauma, dissociació i reparació de la inclinació

El taller ha comptat amb la participació de més de 150 professionals de l'àmbit de la protecció infantil

La direcció general d’Infància i Adolescència de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat durant esta setmana el taller ‘Eines d’Intervenció per a la reparació de la inclinació’ dirigida a les persones professionals de l’àmbit de la infància i adolescència més vulnerable.

La directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha explicat que l’objectiu del taller és entendre “com la inclinació i la regulació han de ser inseparables, i la necessitat de tenir una base ferma per aconseguir la percepció d’una seguretat tan interna com externa”.

El taller està dirigit a totes i tots els professionals que estan treballant amb infància i adolescència vulnerable amb declaració de risc i en desemparament.

Durant dos dies s’ha celebrat este taller al qual han assistit 157 professionals i en el qual s’han abordat diferents temes relacionats amb la inclinació, com els problemes que enfronten els xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat en diverses esferes del seu desenvolupament psicosocial, que poden donar lloc a un trastorn traumàtic en el desenvolupament.

A edat primerenca una inclinació segura es converteix en “catalitzador” de la resiliència, en un matalàs que permet una integració més ajustada de les experiències que un xiquet o xiqueta ha d’enfrontar i de la informació que el seu cervell pot processar. D’esta forma la mateixa història pot ser desenvolupada i vista retrospectivament al llarg d’una línia de vida que inclou el passat (què em va passar) el present (qui sóc jo) i el futur (què puc fer/ser) d’una manera coherent i contínua, sense interrupcions.

El trauma primerenc i la inclinació insegura posen en risc esta possibilitat i quan el trauma d’hora es dóna en el si de les relacions d’inclinació, el risc augmenta exponencialment. La dissociació pot ser entesa llavors com una fallada, una disrupció evolutiva en este procés d’integració.

Entre els continguts que s’han impartit en el taller destaquen, entre altres, el funcionament i estructura de les famílies no protectores, les defenses que desenvolupen els menors immersos en estos sistemes i el desenvolupament d’intervencions amb estos els xiquets i xiquetes i les seues famílies.

El taller s’ha celebrat els dies 17 i 18 de maig amb una durada de 15 hores. A causa de la gran demanda, a més de les 157 persones inscrites per assistir de forma presencial, el taller també s’ha retransmés per videoconferència a 30 persones més.

Com assenyala Molero este curs s’emmarca dins del compromís formatiu pels i les professionals del sector de la infància i adolescència i refereix que amb el curs celebrat estos dies es pretén posar sobre la taula la importància de detectar, reconéixer i prevenir la traumatitzaria primerenca i a més ensenyar a reconéixer a la dissociació com una adaptació postraumàtica amb efectes profunds en la construcció del sentit de si mateix.

Últimas noticias

Contenido relacionado