martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La jutgessa del cas IVAM rebutja la petició de Císcar per a limitar la informació

El cas IVAM, que es va iniciar al juliol de 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia, investiga els suposats sobrecostos en l'adquisició d'obres d'art i en la contractació de publicacions, a més del possible ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Consuelo Císcar.

La magistrada del Jutjat d’Instrucció 21 de València Núria Soler ha rebutjat la petició instada per l’advocat de l’exdirectora de l’IVAM Consuelo Císcar perquè s’adoptaren mesures orientades a “evitar filtracions de la causa als mitjans de comunicació”.

El cas IVAM, que es va iniciar al juliol de 2015 després d’una denúncia de la Fiscalia, investiga els suposats sobrecostos en l’adquisició d’obres d’art i en la contractació de publicacions, a més del possible ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Consuelo Císcar.

Aquesta causa està oberta pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat documental contra deu investigats, entre ells l’exdirectora de l’IVAM, el seu fill -i de l’exconseller condemnat per corrupció Rafael Blasco- i sotsdirectors i tècnics de diferents àrees del centre artístic.

En resposta a la petició de la representació legal de Císcar, la jutgessa adverteix que “per aquest Jutjat no ha existit cap filtració a la premsa dels Oficis de la UDEF aportats en data 1 d’agost de 2017 units per providència de data 25 d’agost i notificats a les parts personades en data 4 de setembre”.

“No desconeix aquest Jutjat que la causa que es tramita en les presents diligències prèvies desperta un gran interès mediàtic, i precisament amb la finalitat d’evitar filtracions interessades, que evidentment puguen provenir dels qui són part en el present procediment, aquesta jutge va optar per complir d’una manera escrupolosa el Protocol de Comunicació legalment establit”.

En aquest sentit, recorda que “les diligències del sumari seran secretes, fins que s’òbriga el juí oral”, per tant la fase d’instrucció es regeix pel secret sumarial per tal d’assegurar la bona fi de la recerca”.

No obstant açò, afig que “el Tribunal Constitucional, en Sentència 13/1985 de 31 de gener, indica que el secret del sumari no significa que diversos elements de la realitat social siguen arrabassats a la llibertat d’informació, en el doble sentit de dret a informar-se i dret a informar, amb l’únic argument que sobre aquells estan en curs unes diligències sumarials”.

D’altra banda, l’advocat de Consuelo Císcar va sol·licitar el passat mes d’octubre que s’acordara la nul·litat de les diligències policials practicades per UDEF “al marge del control judicial”.

Sobre aquest tema, la jutgessa assenyala que “en cap de les actuacions practicades per aquesta UDEF en les quals s’ha prestat declaració per diferents persones vinculades laboralment amb l’IVAM s’aprecia una actuació al marge de la legalitat, o sense previ mandat judicial”.

Així mateix, recorda que “no existeix mandat legal algun en la nostra legislació processal que preveja que tals diligències policials hagen de ser posades en coneixement de les parts personades en el procediment perquè puguen intervenir en elles”.

Per tot l’exposat, la magistrada considera que “no escau a declarar la nul·litat de les diligències de recerca efectuades per UDEF, en haver sigut practicades amb la cobertura del mandat judicial conferit per a determinar els fets que s’investiguen en la causa”.

Últimas noticias

Contenido relacionado