viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La crisi va fer retrocedir les multinacionals valencianes i les va reorientar cap a Iberoamèrica

Julia Salom i Félix Fajardo, del grup de recerca Innovació i Desenvolupament local (INNODES) de la Universitat de València, han estudiat l’evolució de la posició de València en la xarxa global de ciutats abans i després de la crisi econòmica. En l’article publicat en Documents d’Anàlisi Geogràfica remarquen que les manufactureres valencianes amb un nivell tecnològic mig-alt i les empreses del sector serveis han mantingut i fins i tot intensificat les relacions externes després de la crisi.

La participació financera de les empreses en altres foranes, i viceversa, és un indicador del grau en el qual l’economia d’una ciutat està involucrada en les xarxes globals, i és conegut com a relació de propietat-filiació. A partir d’aquest indicador, Salom i Fajardo han analitzat com ha evolucionat la posició de la ciutat de València en la xarxa global de ciutats després de l’impacte de la crisi.

“La posició de València ha retrocedit de forma important amb la crisi econòmica, prou més que altres ciutats espanyoles, i aquesta és una informació que han de tindre en compte aquelles persones que prenen les decisions en els àmbits econòmic i polític”, explica Julia Salom, catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de València.
Segons l’estudi, la crisi econòmica ha impactat en les relacions financeres de les empreses multinacionals valencianes, principalment en els sectors que creixien sota la bombolla del sector immobiliari i de les energies renovables. A més, la tendència de les multinacionals ha girat cap a una reestructuració geogràfica, reorientant-se cap a nous àmbits de relació, principalment cap a Iberoamèrica com a estratègia de supervivència.

“Malgrat aquests aspectes –afirma Julia Salom– en l’estudi també s’assenyala que les empreses manufactureres valencianes amb un nivell tecnològic mig-alt i les empreses del sector serveis han mantingut i fins i tot intensificat les relacions externes després de la crisi, la qual cosa pot suposar una basa important per a l’economia de la ciutat”.

L’article amb les conclusions de l’estudi, «L’àrea metropolitana de València en el sistema global de ciutats: els efectes de la crisi econòmica en la xarxa de relacions financeres de les empreses multinacionals», és el primer que analitza les relacions financeres interempresarials a escala metropolitana i que utilitza aquest indicador, ja que permet seguir l’evolució de les ciutats i comprovar si la seua situació canvia, millora o empitjora després d’un canvi en el context, en aquest cas, la crisi financera.

A més, segons la professora de Geografia de la Universitat de València, “les relacions de participació financera entre empreses són importants perquè les connecten a escala global, i no solament suposen una inversió econòmica, sinó que a través d’elles poden circular fluxos d’informació, coneixement i capital que condicionen el futur de l’economia metropolitana”.

Per a Julia Salom, el futur de les ciutats depén del tipus de les relacions que mantenen a escala global. “Per açò és important saber quin és la situació de la ciutat de València, amb quina altres ciutats i territoris es relaciona i quins tipus de relacions estableix amb ells”.

Aquest estudi s’ha elaborat en el marc del projecte de recerca «Sostenibilitat social, connectivitat global i economia creativa com a estratègies de desenvolupament en l’Àrea Metropolitana de València», i ha sigut finançat per l’Agència Estatal d’Investigació (AEI) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Trajectòria

Julia Salom és directora de la Càtedra Ciutat de València de la Universitat de València, i desenvolupa la seua recerca en l’àmbit de la Geografia Econòmica, especialment en l’estudi dels sistemes urbans i els processos d’innovació social. Félix Fajardo és investigador en formació, i actualment realitza la seua tesi doctoral al voltant dels nous enfocaments en la modelització de la localització dels equipaments educatius en l’Àrea Metropolitana de València.

Últimas noticias

Contenido relacionado