jueves, 18 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Generalitat engega la segona fase d’Esperança Mediterrània

S'elaborarà un mapa amb els recursos disponibles als quals es derivarà a les persones en funció de la vulnerabilitat

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que, després de l’arribada a València de les persones migrants dels vaixells AquariusDatilo i Orion diumenge passat, “comença la segona fase d’Esperança Mediterrània”.

La vicepresidenta, que ha presidit la reunió de la Comissió Mixta d’Atenció i Acolliment a Persones Desplaçades i Refugiades, ha explicat que, “després del primer acolliment, comença la segona fase per a les persones que estan en el sistema de protecció de peticionaris i peticionàries d’asil”.

La fase d’acolliment, prèvia a la d’integració, que són sis mesos per als sol·licitants d’asil, “no solament és un sostre, sinó que també consisteix en acompanyament; alfabetització, han d’aprendre el nostre idioma; suport psicosocial; suport jurídic”, ha assegurat Oltra.

D’aquesta manera, a partir d’ara, la Direcció general d’Inclusió Social, que té la competència en persones migrants, serà l’encarregada de coordinar el dispositiu d’aquesta fase d’acolliment, en col·laboració amb el Ministeri de Treball, Migrants i Seguretat Social.

La vicepresidenta ha indicat que, en els pròxims dies, els objectius d’aquesta segona fase se centralitzaran a elaborar un calendari amb les actuacions que s’han de dur a terme; gestionar les entrevistes per sol·licitar asil; preparar un calendari amb les derivacions a altres recursos d’altres entitats i ONG i prioritzar per vulnerabilitat.

Recursos disponibles

Referent a això, Oltra ha explicat que “es pretén calendaritzar les actuacions de manera setmanal quant a les entrevistes que cal realitzar a les persones que han de sol·licitar asil i les derivacions que es facen a altres territoris o a altres emplaçaments, a recursos de la Generalitat, entitats sense ànim de lucre que treballen amb persones migrants i a altres comunitats autònomes”.

Segons ha assegurat la vicepresidenta, “a mesura que hi haja recursos, s’aniran derivant a les diferents persones. En aquesta setmana es preveu el trasllat de famílies i dones, que són la part més vulnerable”.

Oltra ha indicat que “cal disposar els recursos de les derivacions per atendre a curt i mig termini la situació per ordre de vulnerabilitat: nens, nenes, famílies, dones embarassades i els homes que viatgen sols”, per aquest motiu, al llarg de la setmana, es van a dur a terme reunions amb associacions, entitats, les tres diputacions i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per “avaluar els recursos i places de les mateixes entitats”.

Per la seua banda, el Ministeri de Treball ja s’ha posat en contacte amb les comunitats autònomes per activar el dispositiu de derivació. “Comptem amb un valuós precedent: les 11 comunitats que, en la crisi humanitària de Síria, es van manifestar a favor d’acollir a persones refugiades que han de fugir dels seus països per diverses raons, a les quals s’ha sumat Galícia”, ha destacat la vicepresidenta.

Oltra ha insistit que en aquesta segona fase, “que és igual o més important que la primera, volem seguir mantenint els estàndards de qualitat que han fet que totes les entitats internacionals feliciten aquest operatiu d’Esperança Mediterrània”.

Sol·licitud d’asil

Respecte a les peticions d’asil, la vicepresidenta ha avançat que ja s’estan duent a terme entrevistes personalitzades amb les persones que han manifestat la seua voluntat de demanar asil.

“El que es fa és formalitzar, a partir d’aquestes entrevistes, la petició formal d’asil, bé a Espanya o també de França, des d’on s’ha desplaçat un dispositiu, perquè va oferir també la possibilitat que demanaren allí l’asil”, ha indicat Oltra.

Participants en la Comissió Mixta

En la reunió de la Comissió Mixta d’Atenció i Acolliment a Persones Desplaçades i Refugiades han participat responsables de diferents departaments de Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i de les conselleries d’Educació, Recerca, Cultura i Esport; Sanitat Universal i Salut Pública; Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

Així mateix, també han assistit el subdelegat del Govern, José Vicente Herrera; el director de l’Agència Valenciana de Resposta i Seguretat a les Emergències, José María Ángel, i el comissari cap de la Unitat Adscrita del Cos Nacional de Policia a la Comunitat Valenciana, Álvaro Rodríguez.

Quant a les entitats participants, han estat presents representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Diputació de València; Universitat de València; CàritesACCEM; Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR); Creu Roja Comunitat Valenciana; Acnur; la Fundació per a la Convivència i Cohesió Social CEPAIM; Unicef; Save the Children.

Últimas noticias

Contenido relacionado