viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La UV desenvolupa una eina motivacional que millora l’eficàcia dels programes d’intervenció amb maltractadors

La recerca, dirigida en la institució acadèmica per un equip al capdavant del qual està Marisol Lila, catedràtica de Psicologia Social, ha aparegut en la prestigiosa revista ‘Journal of Consulting and Clinical Psychology’, una de les publicacions de referència en la disciplina. L’article detalla un assaig clínic aleatoritzat per a comprovar l’eficàcia d’una eina d’intervenció amb homes condemnats per violència de gènere, dissenyada en la Universitat de València.

L’eina, el Pla Motivacional Individualitzat (PMI), s’ha testat a Espanya amb homes condemnats per violència de gènere a penes de menys de dos anys de presó sense antecedents penals, i una vegada comprovada la seua efectivitat en el Programa Context, que es desenvolupa en la Universitat de València (https://www.programacontexto.org), s’està aplicant en tres programes de Penes i Mesures Alternatives d’Institucions Penitenciàries, i a Croàcia en el Sistema de Penes i Mesures Alternatives.

Concretament l’estratègia d’intervenció ha sigut adaptada als programes d’intervenció per a penats per violència de gènere, per violència familiar i per delictes de pornografia infantil en la xarxa, que es desenvolupen en tota Espanya, coordinats pel Servei General de Penes i Mesures Alternatives de la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

“A Espanya és el primer estudi que es realitza d’aquestes característiques. A més, es presenta una eina d’intervenció que pot aplicar-se en intervencions amb població resistent al canvi i es mostra el seu potencial per a millorar els programes estàndard d’intervenció amb maltractadors”, ha indicat Marisol Lila.

L’article, que també signen Alba Catalá i Enrique Gracia, del Departament de Psicologia Social de la Universitat de València, ha comprovat com incloent estratègies motivacionals –el citat Pla Motivacional Individualitzat– en un Programa estàndard d’Intervenció amb Maltractadors, s’obtenen millors resultats que els produïts amb el programa estàndard únicament.

Per a açò, es va distribuir a l’atzar 160 homes condemnats per violència de gènere contra les seues parelles o exparelles, majors de 18 anys, a dues condicions de tractament diferent. El grup experimental, on es va aplicar el PMI, va rebre el programa estàndard així com les estratègies motivacionals que componen el PMI (entrevistes motivacionals, revisió individual i grupal de metes, reforç de les metes i tècniques de retenció proactiva), durant 9 mesos, amb sis mesos més de seguiment.

Els resultats indiquen que els homes que van rebre aquesta intervenció van presentar més motivació al canvi, més adherència a la intervenció, menor violència física auto-informada i menor risc de reincidència que els participants en els grups en els quals no es va incloure el PMI. “El nostre estudi recolza la idea que incloure estratègies motivacionals en els programes d’intervenció amb maltractadors incrementa l’eficàcia dels mateixos”, ha indicat Marisol Lila.

Igualment, aquesta estratègia s’ha adaptat als programes que s’han començat a implementar en el Sistema de Penes i Mesures Alternatives del Ministeri de Justícia Croata, com a resultat de la participació de la professora Marisol Lila en el Twinning Project Support to further development and strengthening of the Probation Service in Croatia (Twinning Number HR 14 IB JH 01) coordinat per la Secretaria General d’Institucions Penitenciàries.

Recerca

La violència de gènere és un problema de salut pública de proporcions epidèmiques, segons l’Organització Mundial de la Salut. Els programes d’intervenció amb homes condemnats per violència de gènere s’inclouen en la Llei 12/2004 de Protecció Integral contra la Violència de Gènere com una de les eines de tractament i prevenció, amb l’objecte últim de protegir a les víctimes. Actualment, en l’àmbit de la recerca relacionada amb l’eficàcia d’aquest tipus de programes, cada vegada més s’assenyala la importància d’utilitzar estratègies motivacionals amb les quals generar una major adherència a la intervenció i motivació al canvi.

L’efectivitat d’estos programes es veu afectada per qüestions tals com l’elevada resistència a la intervenció per part dels homes que participen en els mateixos i que pot donar lloc a l’abandó del programa. Són freqüents, entre estos homes, la minimització de la gravetat de la seua conducta, la negació del delicte i la culpabilització de la víctima, entre altres factors.

“Per tot açò, és essencial dissenyar i implementar estratègies que generen una major adherència a la intervenció i motivació al canvi. Igualment, és essencial comprovar si, efectivament, tals estratègies funcionen amb una metodologia rigorosa”, ha afegit la catedràtica de Psicologia Social i directora de la recerca Marisol Lila.

Últimas noticias

Contenido relacionado