```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La xarxa pública valenciana és l’única que ofereix llits d’hospitalització a pacients amb CDA en fase subaguda

La Comunitat Valenciana és l’única autonomia amb centres hospitalaris que disposen de llits per a l’atenció directa del Dany Cerebral Adquirit (DCA) subagut en règim d’hospitalització. Per a això, cinc centres públics distribuïts a les tres províncies ofereixen un total de 141 llits per a pacients amb aquest tipus de malaltia.

Els centres hospitalaris que ofereix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a aquest tipus de tractaments són l’Hospital de la Magdalena de Castelló, l’Hospital Doctor Moliner, l’Hospital Pare Jofré i l’hospital Militar en el cas de València, i els hospitals de la Pedrera i de Sant Vicent a Alacant.

L’objectiu de l’atenció és aconseguir maximitzar la recuperació de l’autonomia personal i la participació social i qualitat de vida de les persones afectades, així com aconseguir la seua normalització en el context social en el qual es desemboliquen.

Per a això, són essencials les xarxes assistencials de DCA que inclouen tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana, en les quals s’integren els professionals dels diferents àmbits assistencials, sanitaris, socials i comunitaris, així com dels mateixos pacients d’una forma transversal i perllongada en el temps.

Xarxes assistencials de DCA en tots els departaments de salut

El passat mes de juny, Carmen Montón presentà l’Estratègia per a l’Atenció al Dany Cerebral Adquirit a la Comunitat Valenciana, la primera amb aquestes característiques a Espanya.

Es tracta d’un model departamental en el qual cada departament de salut constitueix una Xarxa Assistencial de DCA que gestiona l’atenció als pacients amb DCA i sol·licita, quan ho estima necessari, la prestació de neurorehabilitació a les unitats específiques de DCA, bé en règim d’internament o ambulatori. Per a això, cada departament de salut organitza la prestació de l’assistència de DCA a través d’un pla departamental alineat amb les directrius generals establertes en l’Estratègia DCA de la Comunitat Valenciana.

En cada departament s’ha establert un Consell d’Adreça de la Xarxa DCA amb l’objecte de facilitar la identificació dels casos candidats, controlar els criteris d’inclusió, de seguiment i d’alta, així com els resultats obtinguts.

Aquest Consell s’integra per representants dels serveis implicats en l’atenció a pacients amb DCA del departament (Rehabilitació, Neurologia, Neurocirurgia, Psicologia, Treball Social), la infermera gestora de casos, representants de l’equip directiu, del servei d’admissió, de les Unitats de DCA a les quals es deriven pacients per la seua neurorehabilitació, de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives (CIPI) i de l’atenció comunitària, especialment d’Associacions d’Afectats per DCA. D’aquesta manera, les associacions de pacients formaran part de les xarxes departamentals de DCA com a element clau i essencial del procés assistencial.

Al voltant de 60.000 persones amb DCA a la Comunitat

L’ictus és la causa d’aproximadament un 80% dels pacients amb dany cerebral adquirit. En 2016, 10.028 persones han estat hospitalitzades amb diagnòstic principal d’ictus a la Comunitat Valenciana. D’elles, 4.126 a la província d’Alacant, 1.218 a Castelló i 4.684 a València.

Altres causes del dany cerebral adquirit són els traumatismes cranials greus i en menor quantitat, episodis de parades cardíaques (anòxia cerebral) o infeccions del sistema nerviós central.

A la Comunitat Valenciana aquest col·lectiu suposa entre 56.000 i 60.000 persones, a les quals cal sumar el seu entorn familiar, també afectat en haver de facilitar-los les cures i atencions que necessiten. Malgrat aquestes xifres, un dels aspectes bàsics per a aquesta estratègia és poder identificar als usuaris potencialment beneficiaris de l’atenció que es pretén normalitzar i oferir als ciutadans.

Últimas noticias

Contenido relacionado