```
viernes, 26 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Hospital Clínic de València incorpora el ‘Projecte HUCI’ d’humanització de la Unitat de Vigilància intensiva

La Unitat de Vigilància intensiva de l’Hospital Clínic Universitari de València ha incorporat el ‘Projecte HUCI’, una iniciativa d’humanització que té com a objectiu engegar una sèrie d’actuacions que facen l’assistència en vigilància intensiva més càlida, més humana i emocional.

El programa, que es presenta per als professionals del departament, està coordinat per Mónica García i Elena Climent, metgessa especialista i infermera, respectivament, de la Unitat de Vigilància intensiva de l’Hospital Clínic.

“En els últims 30 anys el desenvolupament tecnològic de la medicina i més concretament en l’àrea de vigilància intensiva, unitats dotades especialment amb gran volum de tecnologia, ha comportat que en ocasions s’hagen vist descurades les necessitats humanes i emocionals dels pacients, les famílies i fins i tot del personal sanitari” ha explicat la Dra García. “Per açò és imprescindible reflexionar sobre la necessitat de replantejar una re-humanització de l’assistència sanitària en la vigilància intensiva, d’aquesta idea sorgeix el projecte HUCI que hem presentat”, ha explicat les professionals sanitàries.

El projecte HUCI, va sorgir de la mà de Gabriel Heras, mèdic intensivista, amb l’objectiu de millorar l’assistència sanitària a través de la humanització.

L’Hospital Clínic ha incorporat ja algunes d’aquestes iniciatives en la UCI. Es tracta d’una unitat que atén a l’any una mitjana de 700 pacients que requereixen cures i vigilància intensiva. “Gràcies al treball conjunt de tots els professionals de la UCI fins al moment s’han engegat iniciatives com ‘la UCI de portes obertes’, el control de soroll ambiental, la millora del descans nocturn del pacient, la participació dels familiars en les cures, la incorporació de protocols per a evitar la sobresedación coneguts com, “sobresedación Zero”, i la prevenció del deliri, així com incloure concerts musicals que milloren el benestar del pacient i familiar durant el seu ingrés en la unitat”, ha explicat Marisa Blasco, cap de servei de la Unitat de Vigilància intensiva de l’Hospital Clínic.

Portes obertes i participació dels familiars en les cures

“Actualment es disposa d’evidència suficient com per a argumentar i promoure un canvi en la política de restricció de visites en la Unitat de Vigilància intensiva”, ha assenyalat Mónica García. “És sabut que la flexibilització d’horaris per a visites o la instauració de ‘portes obertes’ en les unitats de crítics genera benefici en pacients, familiars i professionals. Per aquest motiu estem desenvolupant estratègies de flexibilització d’horari de visites en la UCI de l’Hospital Clínic, per a adaptar-les de forma individualitzada i en pro del benefici del pacient”, han afegit les professionals.

Una altra de les mesures que contempla aquest projecte és donar a la família l’oportunitat de participar en la cura del pacient. Per açò des del pla d’humanització en la UCI del Clínic s’està treballant en l’elaboració d’un procediment que contemple la participació directa de la família en les cures bàsiques del pacient.

Tal com ha explicat Elena Climent, “si les condicions clíniques ho permeten, pot tenir efectes positius sobre ells mateixos, el pacient i sobre el professional, en reduir l’estrès emocional i facilitar la proximitat i comunicació de les parts implicades. Cal tenir en compte que els familiars dels pacients ingressats en la UCI es troben sota una situació de gran estrès que els fa patir en un alt percentatge d’ansietat i fins i tot depressió”.

“Amb la idea de mantenir un ambient el menys bullicioso possible i així millorar el confort dels pacients, la seua recuperació, disminuir el delirium i l’estrès postraumático, s’han col·locat en les dues unitats de la UCI del Clínic mesuradors de decibels amb avisos lluminós per a un millor control del del soroll ambiental” explica. “També en aquesta línia de millorar el benestar de pacients , familiars i professionals, expliquem setmanalment amb microconciertos de música en viu, gràcies a la col·laboració de l’organització Músics per la salut”, han conclòs les professionals.

Últimas noticias

Contenido relacionado