sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Inicia la seua tramitació la llei que rebaixa la barrera electoral del 5 al 3%

la reforma proposada lleva quatre diputats a Castelló

La proposició de llei electoral valenciana presentada pel PSPV, Compromís i Podem, que entre altres qüestions planteja la rebaixa de la barrera electoral del 5 al 3% dels vots vàlids, ha iniciat la seua tramitació en Les Corts Valencianes.

La norma, que necessita el suport de dos terços de la Càmera (alguna cosa que no sumen estos tres partits), ha passat el seu primer tràmit amb el suport de Ciutadans, que ha dit que “mai” bloquejarà una tramitació parlamentària, però ha advertit que no donarà suport a l’aprovació definitiva d’una llei que li sembla “un frau”.

La proposta, defensada pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, contempla, a més de la rebaixa de la barrera electoral al 3%, llistes desbloquejades i amb vot preferencial, on es marquen fins a tres candidats que podrien avançar el seu lloc.

També planteja llistes cremallera, que els alcaldes i regidors no puguen ser diputats autonòmics, incentivar les primàries obertes a la ciutadania augmentant un 5% de la subvenció electoral als qui les facen, o facilitar el vot dels residents absents.
Recull a més l’obligatorietat de celebrar debats electorals i l’enviament centralitzat de la propaganda, i amplia les incompatibilitats de l’acta de diputat.

El PP ha votat en contra de la tramitació d’esta norma per considerar una “pèrdua de temps” debatre sobre una reforma electoral que “no preocupa a ningú”, i ha lamentat que es vulga canviar un sistema que funciona.

El popular Luis Santamaría ha defensat que el sistema actual garanteix la representativitat; impedeix l’entrada de “forces minoritàries radicals” i permet “la governabilitat i l’estabilitat”, i ha criticat algunes de les reformes introduïdes pel PSPV, Compromís i Podem.

En concret, ha denunciat que la reforma proposada lleva quatre diputats a Castelló i ha rebutjat que s’incremente la dotació als partits que facen primàries, amb les necessitats que té la Comunitat.

El socialista Alfred Boix ha defensat que la llei és “més justa més igualitària i més moderna” que l’anterior; ha negat que Castelló perda quatre diputats, doncs això implicaria un canvi estatutari, i ha assenyalat que tots canviarien coses de la llei però per aconseguir un acord cal renunciar.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha preguntat al PP si considera que EU, que no va superar la barrera electoral en 2015, és un partit radical, i ha preguntat si és millor el sistema d’elecció de candidats del PP, del que van sortir Eduardo Zaplana, José Luis Olives, Francisco Camps, Milagrosa Martínez, Rafael Blasco o Alfonso Rus.
Antonio Montiel (Podem) ha indicat que la llei busca acostar la representació perquè “Les Corts se semblen més al poble que volen representar”, i encara que ha reconegut que algunes coses es queden curtes, creu que hi ha unes altres que no poden esperar per poder tenir efecte en 2019.

Des de Ciutadans, Antonio Subiela ha defensat la reforma de la llei electoral però ha qualificat de “nyap” i “descafeïnada” la iniciativa plantejada i ha considerat que “difícilment arribarà a un mínim acceptable”, per la qual cosa la seua formació ha donat suport a la seua tramitació però no la recolzarà. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado