La Llotja acull l’exposició dels tres projectes elegits per al nou entorn de la Plaça de Bruges

La mostra, estarà oberta al públic des d'aquest dijous i fins el 16 de gener de 2018 i comptarà amb una explicació mitjançant audioguies.

153

Els tres projectes seleccionats en el concurs d’idees convocat per la Generalitat per a la renovació urbanística de la Plaça de Bruges, la Llotja, el Mercat Central i l’Església dels Sants Joans s’exposaran al públic a partir aquest dijous 21 de desembre, a les 10.00 hores, fins el 16 de gener de 2018, a l’edifici d’accés a la Llotja de València des del carrer de Les Danses.

Segons ha explicat la directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, Rebeca Torró, els tres treballs, sota el nom ‘Dotze places’, de l’arquitecte Jesús Ulargui, ‘Confluència’, dels arquitectes Elissabet Quintana Seguí en UTE Quintana-Peñín, i ‘Una ciutat, una casa’, de l’arquitecte José María Urcelay Fernández, s’exhibiran a la Llotja durant quinze dies hàbils, “temps en què totes les persones interessades tindran l’oportunitat de conèixer de prop els projectes que el jurat ha seleccionat”.

L’exposició comptarà amb una explicació detallada de cada projecte mitjançant audioguies i els ciutadans podran aportar els seus suggeriments a través d’una bústia.

Per a Torró, “un entorn a aquestes característiques, que els actuals governs autonòmic i local hem aconseguit retornar a la ciutadania, requeria el millor tractament i la màxima participació per satisfer l’interès social i veïnal d’aquest espai emblemàtic de la ciutat. Per això, el departament que dirigeix ​​María José Salvador va optar per impulsar un innovador concurs d’idees, “una fórmula que no s’havia utilitzat mai en aquesta Conselleria”.

Un cop acabi l’exposició pública a La Llotja, el proper mes de gener se celebrarà una jornada participativa, en la qual es preveu la intervenció de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, “perquè la ciutadania pugui també participar, aportar els seus suggeriments i expressar les seves opinions, que s’hauran de tenir en compte pels redactors dels projectes seleccionats “. Així, cada equip haurà de prendre notes de les idees i propostes dels ciutadans i tindran un termini d’un mes per reelaborar el document i lliurar un avantprojecte on ja s’especificarà la valoració econòmica.

Per a la directora general es tracta d’un concurs d’idees “molt obert i molt participatiu en les diferents sessions que s’han desenvolupat fins a la selecció dels treballs”. A més, ha indicat que en el disseny s’ha volgut també reflectir “la nova política urbana del Consell basada en un entorn més amable amb la ciutadania, sense oblidar les necessitats de gènere, la mobilitat sostenible i els espais verds”.

Els tres projectes

Cal recordar que el jurat, reunit el passat 21 de novembre, va triar les tres propostes que més havien sobresortit i millor puntuació havien obtingut de les 21 presentades.

‘Dotze places’ ofereix la distribució d’aquest entorn en dotze espais per cada façana valuosa de la zona. Aquests espais estaran diferenciats mitjançant el sòl amb una geometria determinada i amb color que unificarà tot el conjunt i alhora serà un homenatge a les composicions de rajoles del Mercat.

A més, aquests dotze espais estaran dividits al seu torn per 13 espais de vegetació variada que donaran continuïtat a la zona i proporcionaran àrees i estades amb ombra per a l’època estival. Tot aquest entorn dividit per zones serà compatible amb el transport públic, d’emergència o de càrrega i descàrrega.

El projecte ‘Confluència’ assegura en la memòria que té l’objectiu de donar un caràcter unitari a tot l’entorn mitjançant elements com la recuperació de l’escala de l’antiga plaça d’accés a Sant Joan del Mercat i l’adequació de “les covetes” per convertir-les en espais d’interpretació. També pretén activar l’espai públic de l’Avinguda de l’Oest i adequar-lo a l’espai residencial del barri amb paviments de vianants i vegetals.

La Plaça de Bruges estarà formada per un element pergolado que reculli tots els elements en superfície com l’aparcament, la parada de l’autobús i altres elements.

La tercera proposta que passa a informació pública ha estat ‘Una ciutat, una casa’, que es basa, segons expliquen en la memòria, en la reconstrucció de les places existents per a “estar i per passar”, mitjançant un conjunt unitari però a la vegada divers amb diferents usos i configuracions.

Es classifica mitjançant l’ordre i la geometria dels edificis monumentals que l’envolten: la Llotja, l’església i el mercat, creant respectives places. La nova plaça de Bruges es presenta amb un lleuger pendent per ser un lloc per a la comunitat i també d’accés al subsòl del Mercat. En l’accés a l’Església dels Sants Joans es pretén reconstruir amb vegetació la forma històrica del plaça del cementiri de Sant Joan.