```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig lliura la Distinció Lluís Vives a la comissària europea Malmström

Malmström mostra el seu suport al Corredor Mediterrani i assegura que la Comunitat és un exemple a seguir.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha lliurat, durant la recepció oferida a Brussel·les per a celebrar el Dia de la Comunitat i el 600 aniversari de la Generalitat Valenciana, la Distinció Joan Lluís Vives dels Premis 9 d’Octubre a la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, qui, segons el cap del Consell, representa “un indicatiu del que ha de ser la Unió Europea”.

El Consell va decidir concedir aquest reconeixement a la comissària sueca per “obrir nous mercats als productes valencians i avançar en el procés de construcció d’Europa com un espai d’oportunitats i creixement”, així com per negociar i defensar acords de lliure comerç en territoris tradicionalment orientats a l’exportació com la Comunitat Valenciana.

El president ha assenyalat, per açò, que, amb la comissària Malmström, s’esvaeix “aqueix paradigma que parla de l’Europa allunyada i burocratitzada que no connecta amb la ciutadania”, i ha reconegut que a la Comunitat es té clar “que no hi ha futur sense Europa” perquè les arrels d’aquesta autonomia “han estat sempre lligades” al sentit del que significa la UE.

“Des del punt de vista del comerç hem connectat amb la comissària per una qüestió fonamental: la Comunitat mai va ser proteccionista”, ha assegurat Puig, qui ha afegit que la valenciana és una autonomia l’ADN de la qual “és cent per cent europeista” perquè els seus habitants eren “emprenedors quan encara no existia la paraula emprenedor”.

El cap del Consell ha destacat a més que, en matèria de comerç, s’han d’impulsar tractats “que fixen les regles del joc”, i en aquest sentit ha recordat que els signats per la comissària “tenen una càrrega de principis fonamentals de la Unió Europea”.

Per la seua banda, la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, ha ressaltat que és “un honor” rebre aquesta distinció per part de la Generalitat, i ha subratllat l’aposta valenciana per les exportacions a través del transport marítim “amb el port de València com el primer port de contenidors del Mediterrani i el cinquè d’Europa”.

Malmström ha oferit a més el seu suport a la Comunitat en les seues reivindicacions sobre el Corredor Mediterrani, així com perquè l’autonomia valenciana, a la qual ha definit com una regió “moderna, acollidora, emprenedora i oberta al món”, siga un exemple a seguir per a la resta d’àrees de la Unió.

Prèviament, Puig ha mantingut una reunió amb l’ambaixador representant permanent d’Espanya davant la Unió Europea, Pablo García-Berdoy.

La Generalitat realitza una donació de llibres valencians a l’Institut Cervantes de Brussel·les

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subscrit un acord pel qual el Consell dóna més de 50 llibres d’autors valencians a la biblioteca de l’Institut Cervantes de Brussel·les, uns exemplars que, en paraules del cap del Consell, suposen “una xicoteta part” de l’aportació de les lletres valencianes a la cultura.

Puig s’ha pronunciat així en la seu de la institució cultural en la capital belga, i ha assegurat que la intenció del Govern valencià és la de subministrar més llibres a una entitat que, gràcies a aquesta iniciativa, ja compta amb obres divulgatives d’autors valencians com Teodor Llorente, Constantí Llombart, Carles Salvador o Manuel Sanchis Guarner, així com també sobre Jaume I.

El president ha signat l’acord amb el director de l’Institut Cervantes de Brussel·les, Felipe Santos, en un acte que ha comptat amb l’assistència del president dels Corts, Enric Morera, i l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha.

El cap del Consell ha reivindicat a més un major espai i millors possibilitats de desenvolupament per a totes les cultures hispàniques perquè són, tal com ha destacat, “identitats que sumen i no competeixen” i que formen part de la riquesa de tot el territori. A més, s’ha mostrat convençut que el Govern d’Espanya farà “el màxim esforç perquè açò siga possible”.

“La Comunitat és bilingüe; hi ha zones castellanoparlants i altres valencianoparlants”, ha prosseguit Puig, qui ha afirmat també que la via valenciana “és la del diàleg entre llengües i cultures, d’aquells que, com Lluís Vives, van mirar a Europa com la gran talaia de les llibertats”.

Puig ha mostrat la disposició de la Generalitat a organitzar iniciatives amb autors valencians en aquesta institució de Brussel·les.

Últimas noticias

Contenido relacionado