viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Mavi Mestre, investida com a nova rectora de la Universitat de València

Després de prometre el càrrec, ha reclamat la necessitat d'un Pacte per la Ciència, l'Educació i la Universitat Pública

Mavi Mestre ha canviat la història de la Universitat de València (UV). El passat 6 de març va ser triada com a rectora de la UV amb el 52’98% dels vots, convertint-se així en la primera dona al capdavant d’aquesta entitat després de més de 500 anys. Hui, el Paranimf de la Universitat ha acollit l’acte institucional d’investidura, que també ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i membres del consell com Vicent Marzà (Educació), Vicent Soler (Hisenda), Carmen Montón (Sanitat), Gabriela Bravo (Justícia) i Manuel Alcaraz (Transparència), així com el president dels Corts, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, acompanyats d’una àmplia representació acadèmica i cultural.

Mavi Mestre ha rebut la vara de comandament i la medalla de rectora de la mà del seu antecessor, Esteban Morcillo. En el seu discurs, el predecessor del càrrec ha indicat que aquesta és una “jornada que obri un temps nou” perquè per primera vegada en cinc segles d’història, “una dona assumirà el rectorat de la universitat més antiga de la Comunitat Valenciana“. Morcillo ha assegurat que “des de la Universitat de València se seguirà lluitant per a aconseguir la igualtat” i ha assenyalat que “Mestre serà una excel·lent i magnífica rectora”. D’altra banda, ha agraït al conjunt de la comunitat universitària la seua labor durant aquests anys i ha assenyalat que la universitat “ha de situar-se en el cor de la societat” per a així “lluitar contra les desigualtats” i aconseguir “una societat més lliure, més cohesionada i amb més qualitat democràtica“.

Nova etapa basada en el “diàleg, el consens i la negociació”

El discurs de la nova rectora ha estat marcat pel contingut reivindicatiu. Mavi Mestre ha recordat dues jornades històriques molt importants, la del dia en què les dones van poder ser triades en política durant l’època de la Segona República i el dia de les primeres eleccions en Les Corts Valencianes. Així mateix, Mestre ha comentat que s’inicia “una nova etapa” basada “en el diàleg, el consens i la negociació” i ha agraït la labor d’Esteban Morcillo, ja que en paraules de Mestre “ha sigut un rector brillant en temps complexos“.

D’altra banda, ha indicat que “cal fer front als reptes que té la universitat”, els quals ha agrupat en quatre dimensions: ensenyaments; recerca, transferència i innovació; dimensió econòmica-financera; i autonomia universitària. A més, ha advocat per aconseguir un Pacte per la Ciència, l’Educació i la Universitat Pública, per a obtenir un “futur millor per a totes i tots”.

Mavi Mestre també ha assenyalat que des de la UV “són conscients de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana“, per la qual cosa s’uneixen a la reclamació que s’està duent a terme, ja que “aquest problema no és solament del govern valencià, sinó de tota la societat“. De la mateixa manera, ha demanat que la Generalitat també “done suport” a la Univeritat perquè les polítiques que es van implantar durant la crisi econòmica han suposat “una reducció important de l’autonomia universitària en termes reals, dificultant la capacitat de planificació de l’activitat universitària i limitant l’autogovern de les institucions universitàries, generant greuges comparatius, problemes d’insuficiència i falta d’estabilitat de les plantilles”.

“Compromís” amb el sistema universitari públic valencià

El president Ximo Puig ha posat fi a l’acte solemne i ha expressat el “compromís” del seu govern amb el sistema universitari públic valencià, que ha qualificat de “responsable, solidari i compromès“. Així mateix, ha afirmat que la història valenciana passa per la història de la Universitat de València: “aquesta institució ha configurat la nostra identitat col·lectiva“, ha remarcat.

El cap del Consell ha emfatitzat que hui s’escriu “una nova pàgina en aquesta història“. “Investim no solament la màxima representant de la Universitat de València, sinó també a la primera dona que arriba al rectorat d’una universitat pública valenciana“. Seguint la línia, ha valorat el moviment feminista i ha indicat que aquest fet “és el resultat d’una llarga lluita per a trencar el sostre de cristall“. Així mateix, ha puntualitzat que “les societats democràtiques són deutores del feminisme” i ha recordat que va ser l’any 1910 “quan les dones van poder estudiar de manera lliure” en les universitats espanyoles. “Algun dia es recordarà el 8 de maig de 2018 com el dia en què es va investir a la primera rectora de la Universitat de València“, ha assenyalat.

 

 

Últimas noticias

Contenido relacionado