jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Montón: “El ‘Codi Suïcidi’ donarà una resposta ràpida a través de la detecció, l’atenció immediata i el seguiment dels casos per part de Salut Mental”

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha explicat que una de les mesures estrella dins del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida a la Comunitat Valenciana és la implantació del ‘Codi Suïcidi’, “que pretén donar una resposta ràpida a les persones amb conductes suïcides, a través de la detecció protocol·litzada, l’atenció immediata i el seguiment proactiu de casos”.

Montón ha recordat, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi el 10 de setembre, que el suïcidi és un greu problema de salut pública que cal abordar a fi de prevenir les conductes suïcides i reduir la taxa d’incidència, que a la Comunitat Valenciana se situa en 6,99 casos per cada 100.000 habitants.

Aquesta mateixa setmana, el grup de treball i seguiment del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida a la Comunitat Valenciana ha mantingut una reunió, amb la finalitat d’abordar la implantació del ‘Codi Suïcidi’, els protocols d’actuació per als grups de risc, l’engegada de campanyes de sensibilització i la preparació de guies informatives per a docents, familiars i mitjans de comunicació, entre altres.

El ‘Codi Suïcidi’, que s’implantarà de forma pilot en diferents departaments de salut, contempla la detecció i valoració del risc de suïcidi, l’atenció abans de 72 hores, la gestió del risc incloent factors com el consum d’alcohol, la malaltia mental o les malalties cròniques i el seguiment telefònic proactiu del cas des de les Unitats de Salut Mental de cada departament de salut després d’un mes, al cap de tres mesos, sis mesos després i a l’any, per comprovar la situació del pacient.

Adolescents i víctimes de violència de gènere

Pel que es refereix als grups vulnerables, el pla contempla protocols d’atenció específics per a dones víctimes de violència de gènere, adolescents, persones majors, persones sense llar, persones en situació de compliment penitenciari o amb problemes de salut mental.

Entre les mesures concretes: incorporar en l’aplicació SIVIO preguntes relacionades amb el risc de suïcidi per a dones en situació de violència de gènere, millorar la detecció de la depressió en població infanto-adolescent en l’àmbit educatiu i millorar l’atenció en casos de bullying i ciberbullying. Millorar l’atenció a les persones amb trastorn mental greu o trastorn de la personalitat són unes altres de les accions previstes.

En el cas de la població amb conductes suïcides, es posa l’accent en la identificació de les persones per mitjà del ‘Codi Suïcidi’, que generarà l’atenció dels serveis de salut mental abans de 72 hores a través de la història clínica del pacient. Igualment es preveuen protocols d’actuació en les unitats de salut mental per atendre a les persones supervivents del suïcidi.

Per a la població general s’ha previst crear d’un espai a la web, difondre informació, desenvolupar un acord amb els mitjans de comunicació sobre tracte responsable i crear un observatori del suïcidi. Finalment, el pla contempla també identificar els punts negres del suïcidi a través d’una línia de recerca i millorar la lluita contra l’estigma de la salut mental.

Últimas noticias

Contenido relacionado