viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Els agricultors valencians en alerta per l’aparició d’una nova i perillosa bacteri a itàlia

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) demana que s’extreme el control i exigeix ​​a la Comissió Europea criteris de màxim rigor en el nou reglament de sanitat vegetal.

La detecció a la província italiana de Lecce de dos brots d’una nova i perillosa bacteri en plantacions d’olivar, ametller, baladre i planta ornamental ha disparat totes les alarmes a la Unió Europea, fins al punt que l’executiu comunitari ja ha adoptat la decisió de prohibir la circulació de material vegetal procedent del ja citat territori italià amb l’objecte d’evitar una possible propagació d’aquest nociu organisme de la presència no es tenia notícia a Europa. Tots els indicis apunten que, una vegada més, les importacions agràries procedents de tercers països es troben darrere de l’entrada en l’agricultura europea d’una nova patologia.

Aquest bacteri detectada a Itàlia respon al nom de Xanthomonas. Fastidiosa i ataca principalment als cultius llenyosos, entre ells, als cítrics, la vinya, l’ametller, els fruiters de tota mena, les plantes ornamentals o les oliveres. La patogènia transmesa per aquest organisme es materialitza en un decaïment ràpid de fulles i branques i que es van veient afectades per símptomes de sequedat i deteriorament general, que pot arribar a causar fins i tot danys severs en el propi arbre.

La principal via de propagació de l’X. fastidiosa és el material vegetal destinat a plantació, mentre que la principal mesura de control fitosanitari es basa precisament en extremar el control sobre el comerç d’aquest material vegetal, ja que una vegada que ha aparegut un focus d’aquest bacteri els tractaments químics no solen ser efectius i, arribats a aquest extrem, l’única solució possible consisteix a eliminar els arbres i la vegetació silvestre circumdant que pot allotjar a aquest organisme. A més, en la seua notificació oficial, la mateixa Comissió adverteix que “tenint en compte la seva naturalesa és probable que es propague ràpida i àmpliament”.

Per tractar d’evitar-ho, l’Executiu comunitari ha ordenat als Estats membres que realitzen inspeccions anuals per detectar la possible presència del bacteri fastidiosa en els productes vegetals dels seus respectius territoris i a comunicar els resultats d’aquestes inspeccions.

“Estem, per tant, davant la presència a Itàlia d’un nova i perillosa bacteri -lamenta el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado-. Es tracta d’una circumstància molt desafortunada que demostra de manera evident que les nostres reiterades denúncies sobre els greus riscos que comporten les importacions agràries de tercers països en les condicions de laxitud i irresponsabilitat amb que es realitzen en aquests moments els controls per part de la UE estan més que justificades “.

Precisament, el màxim responsable d’AVA-ASAJA assenyala que en l’actualitat la Comissió Europea es troba immersa en l’elaboració d’un nou reglament sobre sanitat vegetal que establirà les bases que han de regir en els propers anys la vigilància sobre els productes vegetals procedents d’altres latituds que entren al mercat europeu. “La Comissió té davant seu, per tant, una oportunitat magnífica -destaca Aguado- d’aplicar criteris rigorosos en el control d’aquestes importacions a fi de salvaguardar la sanitat vegetal de la nostra agricultura. No obstant això, l’esborrany d’aquesta nova legislació no satisfà en absolut les nostres demandes perquè no inclou explícitament ni inspeccions en els països d’origen, ni contempla de manera específica tancaments de frontera per a casos d’incompliments reiterats com ha succeït amb el recent cas de Sud-àfrica, ni preveu establir protocols d’actuació en aquesta matèria com els que sí estem obligats a complir nosaltres quan enviem les nostres fruites a països tan solvents com els Estats Units o el Japó. És hora que s’estenga l’exemple i que la Comissió Europea rectifique d’una vegada per totes “.

Últimas noticias

Contenido relacionado