Oltra critica la tendència a “recentralitzar” Espanya: “Gran, una i això de lliure ja tampoc fa falta”

PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

La vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha criticat la tendència “d’una part de la dreta espanyola” de “recentralitzar” Espanya: “Gran, una i això de lliure ja tampoc fa falta”, ha dit. “Anem directament no al règim del 78, sinó al del 57 o el del 49. Hi ha gent que defèn açò i crec que que eixa no és la via”, ha manifestat.

Oltra s’ha pronunciat en estos termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada la seua opinió sobre la situació que travessa Catalunya i per si considera que pot haver-hi una reculada en el model d’estat de les autonomies.

PublicitatTroballengua  

Sobre este tema, la vicepresidenta ha alertat que és “obvi” que hi ha una tendència recentralitzadora en el model d’estat i ha assegurat que en el discurs públic “està present tots els dies”. Ha indicat que no es pot entendre, si no és des d’este paràmetre, l'”amenaça” a la Junta de Castella-la Manxa d’aplicar l’article 155 de la Constitució per no complir el dèficit. “Que per cert no sé què aplicaríem al Govern d’Espanya que tampoc compleix el dèficit… Ací hauríem d’aplicar la justícia divina”, ha ironitzat.

“Entenc que hi ha una part de la dreta espanyola –ha insistit– que camina cap a una recentralització d’Espanya. I no és que anem a un model federal de més autonomies, sinó que anem directament no al règim del 78, sinó al del 57, 49…”

D’altra banda, preguntada per la postura que està adoptant el PP en intentar “associar” al govern del Botànic amb moviments nacionalistes que hi havia a Catalunya, Oltra ha advertit que “en política tot no val”.

La vicepresidenta ha indicat que no li preocupa que esta “demagògia perillosa” que fa el PP i Ciutadans puga afectar a l’estabilitat de l’Acord del Botànic. El que sí li preocupa és que este discurs “incendiari i fals” d’intentar assimilar el Govern del Botànic a l’independentisme català “el que fa és envalentir i fer més agressius a determinats grups extremistes que usen la violència com a resposta”.

En esta línia, ha lamentat que el PP intente traure rèdit electoral “amb irresponsabilitat i falta d’ètica política” ja que el seu discurs “pot tindre unes conseqüències de crispació de la població”. Un partit responsable, al seu juí, “ha d’intentar que hi haja pau social i no violentar a la societat”.

“HIGIÈNIC” I “SALUDABLE”

D’altra banda, interpel·lada per la diversitat d’opinions entre el Consell i els partits que integren el Pacte del Botànic en relació amb el que ocorre a Catalunya, Oltra opina que és “higiènic” i “saludable” separar les institucions dels partits. “Ací vam tindre molts anys de confusió entre institucions i partits i així també es confon la caixa”, ha dit, per a postil·lar: “Un confon la política, la caixa i hi ha un problema greu de corrupció”.

Així, ha demanat separar la postura del Consell de la dels partits. “Açò no té per què generar cap problema”, ha asseverat. En la seua opinió, “no pot ser el mateix la postura d’un govern que la dels partits perquè els partits tenen interessos partidistes i els governs no han de tindre’ls”.

Les institucions, ha prosseguit, “tenen interessos generals per a tota la població, encara que en este país és difícil d’entendre”. “Els partits expressen les seues postures partidistes i, en qualsevol cas, l’interés partidista ací és legítim. En un govern entenc que no”, ha asseverat.

Així, ha reiterat la postura del Consell amb Catalunya que ja va avançar este dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig: “Si Carles Puigdemont –el president català– convoca eleccions, el Govern valencià està en contra de l’aplicació del 155”.

Esta és la postura del Consell i “encara som a temps que l’escenari d’aplicació del 155 no es produïsca i que a Catalunya es puga caminar cap a una normalització de la situació a través de les urnes. I sobretot a la preservació de l’autogovern que tant va costar d’aconseguir en este país”.

Al seu juí, “preservar l’autogovern és el primer pas que necessita Catalunya, i necessita després un període de democràcia on la gent puga expressar-se en les urnes i després un període de diàleg, d’enteniment institucional i d’arreglar coses a través de la política”.

En esta línia, preguntada per la probabilitat que no hi haja eleccions, Oltra ha respost: “Ací les coses canvien de minut en minut. I tampoc és bo anar afegint especulacions”. “Com pense que esta situació és un poc surrealista, pense que el millor és mantindre’ns en la postura que ahir expressió Puig. Escenaris possibles hi ha 14.600 i no anem a tindre resposta per a cadascun. A mesura que es produïsquen esdeveniments, anirem fent valoracions”, ha dit.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana