Descobrint els antics taulellets de numeració de cases i d’illes d’habitatges a València.

Si passegem “amb ulls curiosos” pel centre històric de València, de segur descobrirem en alguns cantons, molt a prop de les plaques actuals identificadores del nom dels carrers, algunes curioses plaques de numeració de cases i d’illes d’habitatges que, pel seu aspecte, semblen revelar una certa antiguitat.

Podriem pensar que els noms dels carrers són una cosa molt antiga. Però en realitat no és així. En la majoria de casos els carrers de València no han arribat a tindre un nom propi fins al segle XIX, i si alguns d’ells ho tenien d’abans era, o perquè es corresponia amb l’activitat gremial que en ell s’exercia (Ciutat Vella està plena d’exemples d’aquest tipus), o perquè en ells vivia algun ciutadà notable (per exemple el carrer del Governador Vell, títol que l’ostentava Ramon Boïl, qui va ser Governador de València entre 1393 i 1407, l’habitatge del qual estava ubicat en aquest carrer), o bé per la presència en ella d’algun element identificatiu popular ben conegut pel poble (per exemple el carrer de l’Altar de Sant Vicent, anomenat així perquè tenia la seua entrada per una placeta annexa en què hi havia un altar dedicat a Sant Vicent Ferrer, que s’alçava el dia del sant en un escenari per representar els seus miracles des de 1461).

Aquestes antigues plaques de numeració d’habitatges i de cases van començar a ser col·locades per tot arreu de la ciutat com a conseqüència de la Reial Cèdula de Carles III de 13 d’agost de 1769, que ordenava senyalitzar els carrers i cases amb rajoles identificadores del districte o quartell, barri i illa de cases. L’àmbit d’aplicació era en totes aquelles capitals on hi hagueren Audiències o Chancilleries, com era el cas de València.

Seguint aquestes ordenances, València va quedar dividida en quatre districtes: Serrans, Mercat, Sant Vicent i Mar, i en 411 illes de cases.
D’aquesta manera, cada illa de cases quedava numerada amb el seu número, barri i districte, i les cases de l’illa amb el seu número, com per exemple les que afortunadament encara subsisteixen i podem veure a la façana del Col·legi del Patriarca, al carrer de la Nau:

A continuació podeu veure algunes fotografies d’aquestes plaques de numeració d’illes de cases i de districte:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Edificis amb data i signatura d’autor.

Edificis amb signatura d'autor...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns.

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...

Les antigues plaques d’identificació de Districtes i Barris de València.

Les plaques que identificaren Districtes, Barris i Illes de cases en el segle XIX...