Unes plaques de “Via Augusta” i “Valentia”, al carrer de Sant Vicent.

Si passegem pel carrer Sant Vicent Màrtir, en el tram comprès entre les places de Sant Agustí  i La Reina, si ho fem amb “ulls curiosos” podrem observar en el sòl de la vorera a mesura que anem caminant diverses plaques metàl·liques arrodonides, que diuen “Via Augusta” i “Valentia”.

Ací podeu veure el seu aspecte:

Però, quina és la raó per la que podem trobar aquestes plaques en aquest carrer? I perquè posen aqueixes paraules?

Fa unes setmanes, en parlar de la Valentia romana, ho vaig fer precisament de la Via Augusta, un dels principals eixos viaris de l’imperi romà que comunicava Roma amb Cadis, que tenia un traçat aproximat al què actualment coneixem com “Corredor mediterrani” al seu pas per la Península ibèrica.

La Via Augusta, hereva de la Via Hercúlea, travessava la ciutat de València de nord a sud, coincidint el seu traçat per l’interior de la ciutat amb el Cardo romà, la principal via que articulava el traçat urbanístic de les ciutats romanes de nova planta, junt al Decumano, que hi era perpendicular.

La Via Augusta entrava a la ciutat, des del nord, aproximadament per l’actual carrer del Salvador, travessant la porta nord de la muralla romana, i abandonava la ciutat per la seua porta sud, la Porta Sucronensis, que devia de localitzar-se molt a prop de la confluència dels actuals carrers de Cabillers i de les Avellanes. A partir d’ací la Via seguia el seu camí cap al sud per un traçat que seria molt aproximadament el que té actualment el carrer Sant Vicent Màrtir.

És, per tant, aquesta la raó de la presència d’aquestes plaques en aquest carrer, que va decidir posar l’actual corporació municipal per a recordar aquest fet.

La placa que porta el nom de “Valentia”, nom romà de la ciutat, mostra la seua simbologia en aquella època: la cornucòpia o banya de l’abundància, amb els rais de Zeus, el primer escut que tingué la ciutat.

Ací podeu veure-la en una moneda d’època republicana, emesa per la ceca de Valentia:

Adjunte a continuació una representació de com seria aquella València romana, on hi he assenyalat amb sengles fletxes grogues el traçat de la Via Augusta, just abans d’entrar i després d’eixir de la ciutat:

Ací vos indique també on podeu localitzar-ne una, en un indret situat molt a prop de la confluència amb la plaça de Sant Agustí:

De segur podreu trobar-les molt fàcilment. Vos han de fer recordar que quan passegeu per aquest carrer ho estareu fent sobre l’antiga via Augusta romana.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una làpida funerària romana molt “particular”.

La funció i el missatge d'una sorprenent làpida romana...

La curiosa làpida romana amb el seu text epigràfic esborrat.

Una condemna a la memòria aplicada a una poderosa dona romana...

Anatellon, un llibert de la Valentia romana agraït a la seua ama.

Les làpides romanes conservades a la Basílica, ens proporcionen una preuada informació de la Valentia romana...

Sertoria Màxima, una dona de l’aristocràcia de la Valentia romana.

Sertoria Maxima visqué a València fa quasi dos-mil anys. Voleu saber com hem sabut d'ella, i alguna cosa sobre la seua vida?...

La Porta Saguntina, una de les quatre portes de la muralla romana de València.

Era la porta per la qual entrava la Via Augusta a la ciutat...

Ha aparegut la muralla romana de Valentia, en les obres de la plaça de la Reina?

Hem pogut trobar la muralla romana republicana de València, construïda fa vint-i-dos segles?