Els dotze portals de la muralla tardomedieval de València.

En diversos apunts anteriors havia parlat de diferents temes relacionats amb l’antiga muralla cristiana de València. Una temàtica que recentment ha estat d’actualitat perquè en les darrers mesos s’han estat produint moltes i interessants troballes soterrades d’aquesta muralla arran de les obres de canalització d’aigua que s’estan fent en la ronda exterior de la ciutat que dona al vell llit del Turia.

Cal recordar que l’inici del seu enderrocament es va produir l’any 1865, desprès d’haver estat envoltant i protegint la ciutat d’atacs exteriors al llarg de cinc segles d’existència.

En algun d’aquests apunts anteriors havia comentat que les Portes de Quart i de Serrans, úniques supervivents d’aquella demolició, van ser preservades de l’enderroc de la muralla només per un pur atzar històric, degut a què en aquell temps eren utilitzades com a presons. Un fet que les va preservar per a la posteritat i al què hem d’estar profundament agraïts les generacions futures.

Ací podeu veure un parell de fotografies històriques d’aquestes portes:


No van córrer, però, la mateixa sort la resta de portes de la muralla. Es a dir, els altres dos “Portals Grans”: la Porta de Sant Vicent (situada a l’actual plaça de Sant Agustí) i la Porta de la Mar (situada al mateix lloc en què ara es troba la nova Porta de la Mar de la Plaça Marquès de Estella, rèplica de la que existia front al pont del Reial). Ni tampoc els altres vuit anomenats “Portals Xics”: el Portal dels Jueus, el Portal de Russafa, el Portal dels Innocents o de Torrent, el Portal del Coixo, el Portal dels Tints, el Portal Nou o de Sant Josep, el Portal de la Trinitat i la Porta del Reial. Tots ells van desaparèixer malauradament amb la resta de la muralla que envoltava la ciutat.

Referent a això, volia recomanar-vos en aquest apunt el visionat d’un interessant documental preparat pels amics de l’associació “Remember València”, què recorre totes i cadascuna d’aquestes portes a través dels més de quatre quilòmetres de l’antiga muralla, bé siga a través de plànols, litografies o fotografies antigues, la qual cosa ens ajuda a conèixer amb més detall com era el seu traçat i quin aspecte tenien aquells dotze portals d’accés a la València antiga.

Ací teniu l’enllaç al documental:
https://www.youtube.com/watch?v=Wt4yWl3WIsY

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Un antic document gràfic únic, què ens mostra com era l’antiga Porta de la Mar de la muralla de València.

Un extraordinari document gràfic ens mostra com era l'antiga Porta de la Mar de la muralla tardomedieval de València...

Podem reconèixer el traçat de les tres muralles històriques de València en el parcel·lari urbanístic actual de la ciutat?

Al llarg del seus més de dos mil.lenis d'existència, la ciutat ha tingut tres muralles diferents per protegir-la...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...