Les empremtes de les bombes de la Guerra Civil, encara visibles a la Catedral de València.

La Porta barroca, també coneguda com Porta dels ferros, és una de les tres portes que té la Catedral de València.

Quan passegeu pel seu costat, si observeu amb “ulls curiosos” el muret exterior que la tanca, sobre el qual està disposada la reixa o els “ferros” que li donen nom, hi observareu unes curioses marques, de diferents mides però totes elles similars a cràters, produïdes per l’impacte d’objectes contundents sobre l’esmentat muret.
Vos adjunte algunes fotografies, a on he assenyalat el lloc on podreu veure-les perquè pugau trobar-les fàcilment, i un parell de fotografies d’aquestes marques:

El curiós del tema és que si observem la façana de la Catedral, en la seua part més propera a la porta, hi descobrirem també en ella diverses marques d’impacte similars, a diferents altures.
Vos adjunte una fotografia on vos indique a on podeu trobar-les, i el seu aspecte sobre els carreus de la façana:

Però, què podia haver produït aquests estranys impactes en les parets de la porta barroca i la façana de la Catedral?
La resposta és una bomba. Aquests cràters no són més que el resultat dels impactes d’una bomba llançada per un avió durant la Guerra civil espanyola.
Cal dir que hi existeix el testimoni gràfic de les horroroses  conseqüències que va produir la seua caiguda: una fotografia de Finezas que ens mostra un tramvia destrossat pel seu impacte.

Aquella bomba va caure just al costat d’un tramvia que en aquell fatídic moment circulava per la que era l’antiga plaça del Miquelet (llavors no existia la plaça de la Reina, tal com la coneixem actualment), causant nombroses víctimes entre els seus passatgers i els vianants que en aquell moment circulaven per allà.

L’objectiu d’aquell bombardeig no era altre més que la pròpia torre del Miquelet, esdevinguda objectiu estratègic que calia enderrocar per al bàndol rebel, ja que en el seu cim s’havia instal·lat un fono-receptor des del qual s’alertava a tota la ciutat de la proximitat de l’aviació alemanya o italiana quan venien a bombardejar.

Ací teniu l’esmentada fotografia de Finezas, i a continuació una altra fotografia actual que he pres aproximadament des del mateix lloc en què es va prendre aquella dramàtica fotografia durant la Guerra civil:

En el plànol d’aquella època de la ciutat que hi adjunte a continuació, he assenyalat amb una fletxa roja l’indret on va impactar la bomba. Com he esmentat ades, la plaça de la Reina no existia encara, ja que es trobava ocupada per diverses illes de cases que es van enderrocar anys després:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una curiosa rectificació en la construcció de la Catedral de València.

Una curiositat més de les moltes que té la Catedral de València...

Perímetre=alçada: una curiositat geomètrica del Micalet.

La curiosa relació geomètrica del campanar més emblemàtic de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...