La troballa del Portal de la Trinitat de la muralla tardomedieval de València.

Si passegem pel costat del llit del Turia, just pel carrer Pintor López seguint el traçat de la part vella de la ciutat, en passar pel costat del pont de la Trinitat podrem observar, dins d’una rasa oberta amb motiu d’unes obres municipals de l’aigua potable de la zona, uns curiosos carreus de pedra que romanien ocults sota l’actual asfaltat del carrer.

Ací teniu el seu aspecte:

 

Si els hem pogut localitzar, els nostres ulls “curiosos” estaran observant les restes d’una de les dotze portes de la muralla medieval de València, enderrocades l’any 1865, la de la Trinitat. Les seues portes germanes, el veí portal de Serrans i el portal de Quart, van poder salvar-se miraculosament de l’enderroc gràcies a la seua funció de presó en aquell moment. Però el Portal de la Trinitat no tenia cap funció específica, excepte la de donar accés a la ciutat a través de la seua muralla, per la qual cosa malauradament va sucumbir a la piqueta.

Dues han sigut les sorpreses que ha deparat aquesta troballa als arqueòlegs municipals: la primera la seua proximitat al riu, ja que es pensava que no estaria tan propera. I la segona, que alguns dels seus carreus de pedra són d’origen romà, per la qual cosa es pot deduir que en la seua construcció van ser reutilitzats d’alguna construcció romana propera. Cal tindre en compte que a molt poca distància d’aquest portal es situava una de les quatre portes de la muralla de la València romana. Potser van ser reutilitzats de la mateixa, o també del port fluvial de l’època romana imperial que va ser localitzat fa uns anys en el carrer Comte de Trénor, a pocs metres de la porta de Serrans. Però això només una suposició sense confirmació arqueològica.

Vos adjunte una fotografia aèria per què pugueu localitzar la seua posició exacta, què he indicat amb un quadrat groc:

 

El recinte emmurallat medieval de València va ser construït l’any 1356 durant el regnat de Pere IV el Cerimoniós. En aquella nova i magnífica muralla, de més de quatre quilòmetres de llargària, es van obrir 12 portals, quatre grans i vuit xics. El portal de la Trinitat era un d’aquests xics.

Ací podeu veure la ciutat antiga de València, l’actual Ciutat Vella, i la disposició del seus 12 portals, on hi he assenyalat el de la Trinitat:

Aquest portal tenia una especial significació, ja que donava pas al pont de la Trinitat, el més antic de la ciutat. Però a més tenia una altra particularitat, de la qual he parlat en recents apunts anteriors. La seua ubicació es corresponia amb l’entrada a València de la Via Augusta romana, el traçat intern de la qual per la ciutat coincidia amb el Cardo maximus, l’eix nord-sud que creuava d’un extrem a l’altre les ciutats romanes de nova planta. I València, la Valentia romana, n’era una d’elles, fundada l’any 138 a.C.

Però, tenim algun testimoni de com era aquell històric Portal de la Trinitat?

Sí que ho tenim. I sabem que en el  segle XVI estava format per dues torres quadrades bessones, rematades per merlets i unides per un cos central més baix, on s’obria un arc de mig punt.

Podem veure-ho en el magnífic gravat que ens va deixar Anthonie van den Wijngaerde a mitjan segle XVI, per encàrrec del rei Felip II. Ací el podeu veure, assenyalat en groc:

 

El plànol del Pare Tosca de principis del segle XVIII, també ens confirma el disseny de portal que ens mostrava Van den Wijngaerde quasi segle i mig abans, el de dues torres quadrades unides per un cos central. Ací podeu veure-ho:

 

Posteriorment, probablement a principis del segle XIX, la porta va ser transformada a l’estil neoclàssic preponderant en l’època. Antonio Bergón en 1862, tot just tres anys abans que fora derruït, ens mostra com era el seu nou disseny: un arc de mig punt amb un frontó triangular a la part superior, com podeu veure a continuació:

 

Desprès de segle i mig soterrat, ara tenim l’ocasió de tornar a veure-ho per poc de temps. Encara que siguen uns pocs carreus de la seua antiga part baixa.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’únic llenç de muralla medieval cristiana existent a València.

La muralla tardomedieval cristiana que envoltava València, va desaparèixer a partir de l'any 1865. Només un llenç hi va sobreviure...

Un forat en la muralla islàmica de Balansiya?

Un forat en l'antiga muralla islàmica de València. Quina utilitat podria tindre?...

L’únic llenç de la muralla islàmica de València conservat amb el seu pas de ronda.

El pas de ronda sobre la muralla islàmica de Balansiya...

Un antic document gràfic únic, què ens mostra com era l’antiga Porta de la Mar de la muralla de València.

Un extraordinari document gràfic ens mostra com era l'antiga Porta de la Mar de la muralla tardomedieval de València...

Podem reconèixer el traçat de les tres muralles històriques de València en el parcel·lari urbanístic actual de la ciutat?

Al llarg del seus més de dos mil.lenis d'existència, la ciutat ha tingut tres muralles diferents per protegir-la...

La impressionant muralla d’onze metres d’alçada que envoltava la València islàmica.

Una muralla que degué de semblar inexpugnable als ulls dels que volien conquerir Balansiya...