L’única obra de Gaudi a València.

Si passegem pel passatge de Ripalda, entrant en ell des del carrer de Sant Vicent, prompte hi trobarem a la nostra esquerra una de les botigues històriques de la ciutat, la que va ser la botiga Oltra, un local comercial que, com el seu nom indica, va pertànyer a la família Oltra.
Aquest establiment, que en el passat era un comerç de venda de camises, va obrir les seues portes al públic l’any 1905.

Fins ací tot és normal. Però cal dir que aquesta tenda tenia una particularitat que la diferenciava de qualsevol altra tenda o comerç de València. Perquè el seu gerent, Álvaro Oltra, va encarregar el disseny dels aparadors de la seu nou establiment de camises al què ha sigut, sense cap dubte, l’arquitecte modernista més famòs del segle XX al nostre país: Antoni Gaudí.

En l’apunt anterior, en què vaig parlar de l’arquitecte modernista valencià Jose Manuel Cortina, havia explicat l’auge que tingué el modernisme adaptat a les peculiaritats de València entre la burgesia valenciana de finals del segle XIX i principis del XX. I Álvaro Oltra no hi va ser una excepció.
Álvaro era amic de l’escultor valencià Manuel Benedito, el qual era amic personal de l’arquitecte. Aprofitant aquesta relació personal entre tots dos, Oltra li va demanar al mateix Gaudí que dissenyara els aparadors de la seua futura botiga. I així va ser.
La botiga Oltra va tindre el privilegi de comptar amb tres vidrieres i tres cúpules de disseny modernista dissenyades per Antoni Gaudi, les úniques obres existents a València del genial arquitecte català. Álvaro Oltra va pagar-li a Gaudi 22.000 pessetes d’aleshores per aquell treball.

En la fotografia que encapçala l’apunt podeu contemplar una d’aquelles vidrieres fetes per Gaudí.

Les tres cúpules d’aparador eren de vidre de Bohèmia bisellat, i per a les tres vidrieres Gaudi es va inspirar en la forma de la cua d’un paó.

Dissortadament, les cúpules i la vidriera grafiada amb el nom de l’establiment (es pot llegir. NOVEDADES OLTRA), que podeu veure en l’esmentada fotografia, es retiraren en 1998 durant la primera reforma que es va fer al local.
Aquell any la família Oltra va vendre el local, que va ser reconvertit en diferents negocis al llarg dels anys. Abans de la seua venda, l’immoble va ser ampliat i Vicente Oltra va encarregar dues rèpliques de les vidrieres en forma d’arc originals per no trencar l’estètica de les façanes.

Ací podeu veure una d’elles:

 

El 2004 es va realitzar una nova reforma del local, i amb ella es van desmantellar les dues vidrieres originals que hi romanien, que donaven al passatge. Anteriorment ja s’havia desmantellat una peculiar escala, obra de l’escultor i amic d’Oltra, Benedito, fabricada amb fusta i ferro que presentava l’originalitat de tindre només dos punts d’ancoratge.
Les vidrieres i les cúpules de Gaudí, així com l’escala de Manuel Benedito, pertanyen a la família de Guillermo Miralles, empresari que va comprar l’immoble on es troba la botiga. Sembla ser que romanen guardades en uns baixos de la seua propietat, no se sap ben bé a on.

Actualment el que podem veure al comerç són dues rèpliques d’aquelles magnífiques vidrieres de Gaudí, probablement les còpies que Oltra va encarregar quan va fer seua ampliació.

A continuació podeu veure una vista de les vidreres actuals que es poden contemplar si passegeu per davant de la tenda. Recordeu que són rèpliques, no les originals que va dissenyar Gaudi:

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?