Passejant pels carrers de l’antiga València gremial.

Passejar pel centre històric de la ciutat València és passejar per l’antiga València gremial que, fins fa poques dècades encara, era palpable en barris com el del Mercat, el Carme o Velluters.
L’empremta d’aquella València burgesa, artesana i comercial encara persisteix en l’ambient i en infinitat de noms de carrers i places.

València és la ciutat d’Espanya que té més carrers dedicats a antics oficis i professions artesanans, i gràcies a conservar-los podem traçar a hores d’ara un mapa precís de les zones de la ciutat on desenvolupaven els seus treballs els gremis d’artesans des de fa molts segles.

La història gremial de València afona els seus arrels en l’època àrab de la ciutat. La divisió gremial en les medines de les ciutats islàmiques és encara ben evident si visitem actualment qualsevol d’aquestes ciutats. Amb l’arribada a la ciutat dels cristians amb Jaume I, els gremis van continuar ampliant-se i diversificant-se.

Va ser el propi rei el que es va preocupar d’atorgar als diferents oficis de la ciutat un espai de representació dins de l’administració municipal. Així, l’any 1278 ja hi havia 4 consellers per cadascun dels 15 oficis reconeguts aleshores: drapers, homes de mar, carnissers, sastres, pellicers, freners, fusters, pellers, sabaters, notaris, brutaners, corretgers, ferrers, pescadors i barbers.
Aquella València medieval que va seguir a la conquesta cristiana es va beneficiar de la seua situació geogràfica privilegiada, en la confluència de dos mons, el cristià-occidental i el musulmà-oriental, que es van fusionar impulsant la industria artesanal i el comerç.

En els segles XV i XVI els gremis van aconseguir el seu major esplendor. Hui en dia, cinc segles després, podem passejar pel carrer dels Adreçadors, de Cadirers, de la Bosseria, dels Llibrers, de la Corretgeria, de Roters… Desenes de carrers encara ens recorden on van estar ubicats aquells gremis que durant segles van donar vida, orgull i prestigi, dins i fora de les nostre fronteres, al Cap i Casal de l’antic Regne de València.

Per a que pugau aprofundir en aquesta temàtica, si vos abelleix, vos adjunte l’enllaç a un interessant article publicat ja fa un temps en la pàgina web Valencia Bonita, on es fa un complet repàs de tots aquests carrers i s’explica breument el significat i activitat gremial amb el qual estaven relacionades.
Paga la pena llegir-ho. Ací teniu l’enllaç:

http://valenciabonita.es/2016/01/19/valencia-la-ciudad-de-espana-que-mas-calles-tiene-dedicadas-a-los-oficios-y-profesiones/

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Localitzada la seu gremial dels Abaixadors de València?

Fins ara només es coneixien a València les seus gremials dels seders i dels fusters. Possiblement hem descobert també la dels Abaixadors...

Un gegant al carrer Corona de València.

El gegant desaparegut del gremi dels paraires...

L’última Casa-obrador de València, testimoni dels antics gremis medievals de la ciutat.

En la burgesa i comercial València gremial de fa segles, la ciutat estava farcida de cases-obrador. Aquella València, ja desapareguda, sembla comptar actualment amb un testimoni encara viu...