Perquè els valencians de fa un segle deien del carrer de la Pau que era “el carrer més llarg del món”?

En els dos apunts anteriors havia parlat del que va ser el primer Centre comercial de concepció moderna que es va obrir a València: El Siglo Valenciano.

A aquest magatzem, obert l’any 1879, li van seguir uns altres, com ara els de “Isla de Cuba” (que anteriorment ja existia com a una xicoteta botiga), uns magatzems de teixits i sastreria feta a mida que van tindre una gran popularitat entre els ciutadans de València durant la primera meitat del segle XX.

Ací podeu veure una fotografia d’aquests magatzems:

L’obertura de “Isla de Cuba” es va deure als germans Juan i Emilio Campoy, que van ocupar la planta baixa i l’entresòl d’un magnífic edifici d’estil eclèctic construït per un dels millors arquitectes valencians de l’època: Lucas García Cardona. Aquell edifici es trobava situat en un punt clau de la ciutat: el xamfrà del carrer de Sant Vicent amb la plaça de la Reina, que en realitat és l’inici també del carrer de la Pau.

L’any 1895 quasi res era com ho és actualment en l’urbanisme de la zona. El carrer de la Pau estava naixent, i encara s’hi entreveien algunes velles cases que s’havien expropiar i enderrocar. La plaça de la Reina era un xicotet triangle que a hores d’ara amb prou feines reconeixeríem, ja que tenia una superfície que tot just era la cinquena part de l’actual. En quant al carrer de Sant Vicent, encara tenia alguna interrupció en el seu alineament.

El caràcter sorneguer dels valencians de l’època va batejar ràpidament al naixent carrer de la Pau com “el carrer més llarg del món“. Perquè?

Perquè començava en el Parterre i s’acabava “a l’Illa de Cuba”… uns quants milers de quilòmetres de llarg! Un acudit que anava de boca en boca en la València de finals del segle XIX i principis del XX.

Hi adjunte a continuació un parell de fotografies de l’edifici i del carrer “més llarg del món” d’aquella època: 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa història d’una font als jardins de Vivers.

Passejar pels jardins de Vivers de València és sempre...

Perquè està ‘girada’ la Porta barroca de la Catedral?

De segur molts de vosaltres heu passat per aquesta porta moltíssimes voltes, però fins ara no vos havíeu fet aquesta pregunta. Ací teniu la resposta...

El primer semàfor de València.

Va constituir tot un símbol de la modernitat en aquella València dels anys 1930. Voleu saber on es trobava?...

De palau a pagoda: la desaparició de l’últim palau romàntic de València.

El somni d'una comtessa, l'últim palau romàntic de València, què mai no tornarem a veure...

L’estranya numeració de portals de la plaça de la Reina.

La curiosa raó per què el pati número 1 de la plaça de la Reina està al seu mig, i no en un cantó...

L’arquitectura medievalista fantàstica de José Manuel Cortina.

La seua obra arquitectònica no deixa indiferent a ningú que la contempla. Dracs i diferent elements del medievalisme fantàstic estan presents per tot arreu dels seus edificis...