Els Tinglados del port de València, un tresor modernista desconegut.

Si passegem pel port de València, allà trobarem un tresor arquitectònic a sovint molt desconegut per als habitants de la ciutat: els Tinglados.

La millora de les comunicacions amb la ciutat, materialitzada en l’obertura de l’avinguda del Port a principis del XIX, així com la necessitat d’adequar les instal·lacions portuàries als requeriments de cada època, ha sigut per a València una constant al llarg de la seua història.

La importància del seu port havia anat en augment des de mitjans del s.XIX, a causa de la puixança econòmica que va suposar l’exportació de la taronja principalment a Anglaterra i l’auge del comerç del raïm i els vins de Requena.

La construcció dels Tinglados s’emmarca dins del Pla General d’Eixample i Millora del Port de València, que es va redactar l’any 1910 per ordre del Ministeri de Foment. Aquest pla pretenia la promoció del port com a instrument al servei de l’economia exportadora de la ciutat.

Les obres van estar a càrrec dels enginyers José Mª Fuster i Fausto Elío. Els Tinglados, d’estructura metàl·lica, destaquen per la seua decoració modernista, amb relleus al·lusius al comerç i la navegació, i mosaics ceràmics policromats de fruites, tot molt al gust de l’Exposició Regional de l’any 1909. En l’actualitat, desafectats de l’ús original i a la espera d’una destinació definitiva, s’adapten bé com grans contenidors de tot tipus d’activitats cíviques, culturals i recreatives.

Vos deixe l’enllaç a un interessant documental de poc més de 8 minuts de durada, realitzat per l’Autoritat Portuària de València, que ens explica la història d’aquestes instal·lacions, així com la seua història i la importància que han tingut en el desenvolupament econòmic de la ciutat:

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Un recorregut pel Mercat de Colom, una joia del Modernisme valencià.

Una meravella de l'arquitectura modernista a València...

Un recorregut pel Modernisme Vienés a València.

Un recorregut per la magnífica arquitectura modernista d'estil vienès de València...

Un curiós timbre modernista a l’Eixample de València.

Casa Ferrer, el millor exemple d'arquitectura modernista sezessionista a València, ens mostra el concepte de modernisme total...

La construcció de l’Eixample de València.

Quan la muralla medieval que envoltava València va ser enderrocada, va començar l'expansió urbanística de la ciutat. L'anomenat Eixample...

L’arquitectura medievalista fantàstica de José Manuel Cortina.

La seua obra arquitectònica no deixa indiferent a ningú que la contempla. Dracs i diferent elements del medievalisme fantàstic estan presents per tot arreu dels seus edificis...

La desaparició de Casa Oroval, una altra joia de l’arquitectura modernista.

La manca de sensibilitat artística i l'especulació urbanística, va ser un combinat letal que va acabar amb una bona part del patrimoni arquitectònic de València...