Un personatge de la Guerra de las Galaxias, esculpit a la porta de la Llotja?

En l’apunt anterior havia estat parlant sobre una de les gàrgoles que envolten l’edifici de la Llotja de la Seda, per la seua part superior. Una sorprenent i curiosa representació que forma part de les desenes de figures que podem trobar en tota ella, principalment en els brancals, mènsules i capitells de les seues portes i finestres gòtiques, el significat o interpretació de les quals, en moltes d’elles, ens resulta de vegades complicat o senzillament impossible.

En aquest cas del què vos vull parlar ara, si passegem per davant de la porta que dóna a la part posterior de l’edifici, al carrer de la Llotja, i ens fixem en ella “amb ulls curiosos”, concretament a la part inferior del seu brancal esquerre, probablement ens cridarà fortament l’atenció veure la figura d’una cara que ens resultarà estranya però alhora familiar, sobretot per a aquells que són aficionats al cinema de ciència ficció.
La cara esculpida, tota peluda, ens porta al cap el record inevitablement d’un famós personatge de la saga cinematogràfica de Star Wars, concretament el de Chewbacca, un bípede alt, pelut i robust, la imatge del qual ha estat difosa també abundantment en llibres, còmics i videojocs, per la qual cosa resulta familiar fins i tot per als no aficionats a aquesta pel·lícula.

Però la realitat és que aquesta figura, malgrat el seu paregut amb el protagonista de la pel.lícula, no és cap personatge de l’espai sideral, sinó una al·legoria del “Homo sylvestris”, l’home salvatge freqüentment representat durant l’època del gòtic (en què es va construir la Llotja), que s’observa en contraposició al de l’home civilitzat, el rostre del qual podem observar just al seu costat.

Adjunte a continuació una fotografia a on indique on es troba exactament aquesta versió “medieval” de Chewbacca (junt a de l’home civilitzat esmentat), així com sengles fotografies on podem comparar el personatge medieval representat a la Llotja i el ideat per George Lucas per la seua famosa pel·lícula. El seu sorprenent paregut és indiscutible!:

 

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

L’antic rellotge i campanes de la torre de la Llotja, ara al campanar de l’església de Campanar.

El rellotge i les antigues campanes de la torre de la Llotja dels Mercaders, a la parròquia del barri de Campanar...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...

Un desaparegut detall de l’ocupació militar borbònica de la Llotja.

Un desaparegut detall de quan la Llotja va esdevenir caserna militar de les tropes borbòniques en el segle XVIII...

El sorprenent error iconogràfic de la Mare de Déu, a la Llotja.

Una curiositat més de les moltes que ens ofereix la Llotja de la Seda...

La Llotja de la Seda: cinc segles d’esplendor i Patrimoni de la Humanitat.

La Llotja de la Seda o dels Mercaders, una meravella del gòtic civil europeu a València...

L’època en què la Llotja de la Seda esdevingué caserna militar.

Podeu imaginar-vos València sense la Llotja de la Seda? Crec que ningú. Però va estar a punt de succeir. Aquesta és la història...