València, Capital de la II República espanyola. Quins records hi romanen d’aquella capitalitat?

Amb aquest sisè apunt acabaré la sèrie d’apunts dedicada a relatar fets curiosos i en bona part desconeguts relacionats amb la capitalitat de la República espanyola que fa ara 80 anys va recaure a València.

En tots els apunts anteriors en què he parlat sobre aquesta capitalitat, he posat de manifest l’extraordinari auge que va gaudir la ciutat en molts diversos aspectes durant aquell període de temps, com va ser en el polític, però també en l’artístic, en el literari, en el cultural, en l’ideològic i en el propagandístic, sense precedents en tota la seua història.
Però, malgrat aquest moment en el temps tan especial en la història de la ciutat, d’una gran rellevància per a l’urbs i per als seus habitants d’aleshores, cap recordatori sembla commemorar a València aquell esdeveniment tan especial en què va ser capital de l’estat, i durant el qual totes les mirades nacionals i internacionals es dirigien a ella.

Cap recordatori, excepte un: una placa col·locada a la façana del que llavors era l’Hotel Palace del carrer de la Pau, reconvertit en Ministeri d’Instrucció Pública i Casa de la Cultura, presidida pel extraordinari poeta Antonio Machado.

Per aquest indret van passar els intel·lectuals i artistes nacionals i internacionals més prestigiosos del moment, dins del II Congrés d’Intel·lectuals en defensa de la Cultura celebrat a l’Ajuntament de València, per la qual cosa l’Hotel Palace va passar a ser conegut popularment com “La Casa dels sabuts”.

Un congrés que el Nobel de literatura, Gabriel García Márquez, va qualificar com “el congrés d’intel·lectuals amb major transcendència històrica” que s’ha celebrat en tota la seua història. Aquesta placa, erigida l’any 1984 sent batlle de la ciutat Ricard Pérez Casado, recorda a la ciutadania aquest esdeveniment.

Arran de l’aniversari de la capitalitat de la República, l’actual consistori municipal va col.locar a la ciutat diverses plaques que recorden alguns esdeveniments d’aquells anys, com ara la localització d’algun refugi antiaeri o alguns impactes en façanes de les bombes de l’aviació italiana que, amb seu a Mallorca, bombardejà la ciutat en moltes ocasions.

Aquests recordatoris, tan necessaris per ajudar a mantindre viva la memòria de la ciutat, s’han afegit a la placa commemorativa que he esmentat, de la que adjunte a l’apunt sengles fotografies. En una d’elles he assenyalat en groc on es troba a la façana de l’actual Hotel Vinci del carrer de la Pau, per a què pugau localitzar-la amb facilitat.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, als Tinglados del port de València.

Passades més de vuit dècades, encara són visibles les empremtes de les bombes caigudes en el port de la ciutat durant la Guerra civil...

Les empremtes de les bombes de la Guerra civil, a l’edifici de Docks del port de València.

Més de 80 anys després, les empremtes de les bombes que van caure sobre el port de València encara són bén visibles...

Adéu refugi, adéu!

La desaparició d'un xicotet refugi de la Guerra civil espanyola...

Les portes del “búnquer” del Portal dels Serrans.

Durant la Guerra civil espanyola, el portal dels Serrans esdevingué un veritable búnquer per protegir les obres del Museu del Prado procedents de Madrid...

El Copó de Miaja, un búnquer de la Guerra civil a la platja d’El Saler.

El búnquer que va ser construït a la costa per defendre la ciutat de València dels atacs franquistes durant la Guerra civil...

La troballa del refugi de la Guerra civil de Patraix.

València és una de les ciutats on més refugis antiaeris es va construir durant la Guerra civil. Desprès de molts anys, s'ha pogut saber on es trobava el refugi públic del barri de Patraix...