viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Anticorrupció assegura que el PP i Ana Mato van cobrar en “efectiu i en espècie” de la trama de Correa

La Fiscalia Anticorrupció ha destacat este dimecres en el judici pels primers anys de la trama Gürtel (1999-2005) que s’està celebrant en l’Audiència Nacional que el PP també es va lucrar de les activitats de la xarxa corrupta a l’Ajuntament de Pozuelo de Alarcón (Madrid), així com l’exministra de Sanitat i exdona de l’exalcalde d’este municipi Jesús Sepúlveda, Ana Mato. “Va haver-hi cobraments en efectiu i en espècie dels quals es van beneficiar Ana Mato i el PP”, ha dit la fiscal Concepción Sabadell.

El Ministeri Públic, de la mà de la fiscal Concepción Sabadell, porta tres dies exposant el seu informe final de conclusions. En les jornades prèvies, el Ministeri Públic ha destacat que el PP, com a partit polític i no com a grup municipal, es va beneficiar de més de 133.000 euros procedents de les activitats de la Gürtel a l’Ajuntament de Majadahonda (Madrid), rebutjant així les al·legacions de la formació política, que des de l’inici del judici s’ha escudat en les corporacions locals.

Ara, ha afegit que el PP, acusat com a partícip a títol lucratiu, també s’ha aprofitat de les actuacions de la xarxa liderada per Francisco Correa a l’Ajuntament de Pozuelo de Alarcón durant l’etapa de Sepúlveda com a alcalde. La fiscal ha insistit que és el PP “en el seu conjunt”, i no el seu grup municipal, el que s'”ha beneficiat” de l'”activitat delictiva de Sepúlveda” que es xifra en un total de 111.864,32 euros en relació a actes de campanya el 2003, esdeveniments del consistori o la reforma del despatx de l’alcalde.

La Fiscalia Anticorrupció reclama a la formació política 245.492 euros pels delictes que presumptament van cometre els exalcaldes de Majadahonda i de Pozuelo de Alarcón. Pel que fa a Ana Mato, considerada en este judici com el PP, ha afirmat que “ha quedat acreditat que es va beneficiar dels fons obtinguts per Sepúlveda”.

Anticorrupció ha rebatut els arguments defensats per l’exministra durant la seva declaració en la qual va manifestar que el seu exmarit i ella tenien comptes corrents individuals i que es van repartir les despeses domèstiques i que tenien les factures de tot allò que pagaven. Entre moltes explicacions, Mato va constatar que dels esdeveniments familiars s’encarregava de contractar els berenars i que cadascun pagava els cotxes que conduïen.

No obstant això, la fiscal ha assenyalat que estes al·legacions es contradiuen perquè, per exemple, un cotxe Range Rover de rènting que va adquirir Sepúlveda es va pagar des d’un compte en el qual es perceben ingressos pel càrrec institucional de Mato; i que la factura del berenar de la comunió de la seua filla la posseïa el seu exmarit. “No existeix esta divisió de pagaments”, ha conclòs la fiscal per mantenir la seva acusació contra ella i interessar el pagament de 28.467,53 euros, quantitat de la qual suposadament es va beneficiar.

Entrega diners a Sepúlveda “De forma periòdica a manera de sou”

La representant del Ministeri Públic ha explicat que les entregues de diners es feien directament a Sepúlveda –que s’enfronta a 15 anys i quatre mesos de presó– amb la finalitat que mitjançara en l’adjudicació de contractes públics a les empreses de Correa i a Constructora Hispànica –la gerència de la qual la va portar l’acusat confés Alfonso García-Pozuelo–, ja que així apareix en la documentació manuscrita confiscada durant la instrucció al presumpte comptable de la Gürtel, José Luis Izquierdo, que està signada per ‘JS’ o ‘J Sepúlveda”.

La fiscal ha recordat que els perits cal·lígrafs van afirmar que les inicials i l’altra anotació es correlacionen amb l’exalcalde de Pozuelo, que va arribar a rebre “entregues periòdiques a manera de sou”.

Entre altres dels pagaments o regals que va fer Correa a Sepúlveda són l’organització dels aniversaris i una comunió dels fills del llavors matrimoni Sepúlveda i Mato, viatges que “es van pagar amb la caixa b” de la Gürtel i vehicles d’alta gamma com un Jaguar. Tant Correa com l’exalcalde van reconèixer estos compliments emmarcant-los en una relació d’amistat, una argumentació que Anticorrupció ha rebatut perquè són “pagaments a manera de sou, amb paga extraordinària” que tenen lloc “durant el període que es contracta amb les empreses de Correa a Pozuelo”.

D’altra banda, la Fiscalia ha dedicat part de la seua exposició a continuar amb l’activitat suposadament delictiva, que va començar a relatar este dimarts, de l’extresorer ‘popular’ Luis Bárcenas. Ha apuntat que Bárcenas tenia un “abundant patrimoni” que no va declarar a l’Agència Tributària fins l’any 2012 amb l’amnistia fiscal.

En este sentit, ha dit que les Granda Global i Tesedul –constituïdes a Panamà i Uruguai, respectivament– van ser “societats instrumentals” que van servir per regularitzar els seus diners no declarats a Espanya fins a llavors. No obstant això, ha subratllat que la regularització no va ser “completa”, sinó que va ser “ineficaç i invàlida”.

Ha apuntat que les activitats d’estes empreses es va fer amb l'”actuació, complicitat, ajuda, col·laboració” dels acusats Iván Yáñez, Ángel Sanchís Perales –extresorer d’Aliança Popular (AP)– i Ángel Sanchís Herrero i amb la finalitat de blanquejar els diners de Bárcenas a Suïssa.

Empreses per ocultar les rendes de Bárcenas

Les activitats de Tesedul i Granda Global “van començar a produir-se just el 2009, quan van tenir coneixement de l’existència d’este procediment (el ‘cas Gürtel’) i van pretendre ocultar les rendes del senyor Bárcenas a Suïssa”, ha postil·lat la representant del Ministeri Públic. És més, ha indicat que ambdues empreses estan relacionades perquè “tots els fons que s’ingressen en Granda Global procedeixen de Tesedul” i que no corresponia als pagaments d’honoraris.

També ha assenyalat que amb l’esclat de la trama Gürtel, Bárcenas també va amagar alguna quantitat ingressada en comptes de Suïssa i que no “ha sigut localitzada, confiscada, ni intervinguda judicialment”. Es tracta de les transferències que es van fer del compte en un banc helvètic, a nom de la seva dona Rosalía, al compte ‘Bisbat’, el titular del qual era Yáñez.

Ha precisat que les versions ofertes per l’extresorer ‘popular’ durant la instrucció i en la vista oral i les del seu testaferro són contradictòries, perquè encara que han dit que estos traspassos tenien com objecte arribar a l’advocat Edmundo Patricio Bel i mai va succeir. “L’única finalitat és ocultar la titularitat del senyor Bárcenas”, ha afegit.

A més, ha aprofitat per indicar que la reunió que va mantenir Bárcenas amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el 2010 quan el primer va abandonar la tresoreria del PP no va ser de cap manera “humana”, tal com va dir l’exministre Ángel Acebes durant la seua declaració com a testimoni en este judici. “Va ser merament econòmica” en la qual es van tractar la cessió d’un despatx i un cotxe a l’extresorer, ha dit la fiscal.

Finalment, la Fiscalia ha apuntat que Rosalía Iglesias és responsable dels fets que s’imputen i ha rebutjat acceptar que ella no tenia coneixement sobre els documents que li donava el seu marit per signar sobre la compravenda d’obres d’art. “Tenia coneixement que eren falsos, té formació suficient per saber el que estava signant”, ha destacat.

Últimas noticias

Contenido relacionado