Puig convoca la Comissió de seguiment pel finançament just després de l’incompliment del Govern central

PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat per dilluns que ve, 8 de gener, la convocatòria de la Comissió de seguiment per al finançament just, després que 2017 haja finalitzat sense la reforma del sistema de finançament autonòmic que es va acordar per a aquest termini en la passada Conferència de Presidents a proposta de la Comunitat Valenciana.

El president ha lamentat l’incompliment d’aquest compromís per part del Govern central, i ha afirmat que “no es necessita més que voluntat política” per aconseguir “un sistema de finançament just, on hi haja diversitat i singularitat entre els territoris però igualtat entre els ciutadans”.

PublicitatTroballengua  

La Comissió de seguiment està integrada per tots els grups parlamentaris valencians, per la Confederació autonòmica d’empresaris, els sindicats i universitats així com per la Federació de Municipis, i, segons Puig, es dedicarà a analitzar la situació amb l’assessorament d’un comité d’experts.

“Mirant en positiu s’han produït avanços durant tot aquest any, com la creació de la Comissió d’Experts, el compliment de l’objectiu que abans d’agost aquesta elaborés un informe, o l’obertura d’una comissió polític-tècnica que havia d’elevar aquest informe al Comité de Política Fiscal i Financera,” ha assenyalat Puig, que, no obstant això, ha criticat la paralització del procés de reforma.

El cap de l’Executiu valencià ha assenyalat que la situació a Catalunya no pot ser una “excusa” perquè el Govern central incomplisca els seus compromisos “amb els valencians i amb la resta d’espanyols”.

“No entenem per què ara es vol introduir Catalunya com a subjecte paralitzador del que s’havia estat fent durant tot aquest any”, ha manifestat el president.

Puig ha qualificat de “perillosa” la situació de “falta absoluta de confiança en el si de les institucions”, i ha criticat la vinculació per part del Govern central de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat a “la legitimitat d’origen de les comunitats autònomes”.

El responsable del Govern autonòmic ha recordat que “la situació d’infrafinançament de la Comunitat Valenciana és un fet reconegut i conegut perfectament pel Ministeri d’Hisenda”, per la qual cosa l’incompliment dels terminis per a la reforma autonòmica “solament crea desafecció i confrontació estèril entre les institucions”.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana