Puig defèn que Consell està “ara i sempre a favor de la legalitat i el diàleg” per a solucionar el conflicte

PublicitatAcadèmia Valenciana de la Llengua  

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha subratllat este dijous que l’executiu valencià “està ara i sempre a favor de la legalitat i del diàleg” per a resoldre el conflicte a Catalunya i ha defès la necessitat de reformar la Constitució per a abordar esta qüestió.

Així ho ha indicat Puig en la sessió de control d’este dijous, en resposta a una pregunta formulada per la síndica del PPCV, Isabel Bonig, sobre com valora els acords que a nivell nacional estan aconseguint els partits majoritaris.

PublicitatTroballengua  

La portaveu ‘popular’ ha remarcat que l’exigència del Govern català d’una negociació bilateral amb Espanya “no és viable” perquè no pot haver-hi un diàleg “si no es torna a la legalitat i hi ha respecte a la llei”. Per açò, ha mostrat el suport de la seua formació a les mesures constitucionals empreses pel govern d’Espanya.

No obstant açò, ha enlletgit a Puig que no ha sigut “l’enèrgic i contundent” que esperava enfront de l’envit secessionista” i li ha recriminat alguns dels tuits i declaracions de membres del seu govern per a preguntar-li si el PSPV és “el que està al costat de la legalitat i que es fonamenta en les llibertats o el que li entrega l’ànima als separatistes i nacionalistes”.

Per açò, ha estès la mà al president i li ha jurat que si accepta la seua oferta “seguirà ocupant la seua butaca, si això li preocupa”. “Amb el suport del PPCV no està obligat la taxa turística i no estarà sotmès al xantatge lingüístic. Amb el PPCV serà lliure per a errar o encertar per a nomenar a qui vosté vullga”, li ha traslladat.

Sobre este tema, Puig li ha remarcat que no hi ha “cap paraula” seua en la qual no haja estat d’acord amb “la democràcia, la Constitució i la llei”. No obstant açò, li ha dit a Bonig que el conflicte a Catalunya “no s’arregla solament des de l’articulació d’una resposta legal perquè hi ha un problema de fractura i desafecció”. “Jo vull ajudar i contribuir a resoldre esta qüestió i això serà a través del diàleg perquè no hi ha una altra forma per a solucionar els problema polítics”, ha manifestat Puig.

Ha indicat que l’acord entre el PP i el PSOE a nivell nacional parla de la reforma de la Constitució, que és una qüestió que ell sempre ha defès. “Eixe és un camí correcte”, ha postil·lat per a incidir que el Govern valencià “està ara i sempre a favor de la legalitat i del diàleg”.

“Eixa és la nostra posició i el nostre compromís”, ha remarcat per a recordar que l’exministre d’Afers exteriors del PP José Manuel García Margallo deia que “preservar la Constitució és reformar-la”. “Siguen de veres més oberts”, li ha demanat Puig als ‘populars’.

La llei és filla de la Constitució

D’altra banda i en ser insistits per la diputada i coordinadora general del PPCV, Eva Ortiz, pel cessament del secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, per les seues afirmacions en Twitter i els seus “atacs als Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat”, Oltra ha subratllat que el Consell està “en la legalitat” i ha recordat la frase de Voltaire: “No estic d’acord amb el que dius, però defendré amb la meua vida el teu dret a expressar-ho”. “Vostés han d’il·lustrar-se”, els ha dit la vicepresidenta.

Ha subratllat que quan hi ha un conflicte cal “parlar dins de la legalitat, però parlar”. “La democràcia és la que permet la llei i no la llei la que permet la democràcia i vostés alteren l’ordre. La llei és filla de la democràcia i no al revés”, ha resolt.

PublicitatDesdejuna amb Actualitat Valenciana