```
sábado, 27 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig denuncia que els PGE per al 2018 “cronifiquen” la “marginació” de la CV

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha denunciat que el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per 2018 “confirma la tendència i la cronificació de la infrainversió” a la Comunitat Valenciana, la qual cosa contribueix a “solidificar la marginació als valencians”.

Així s’ha manifestat Puig després de la reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat per analitzar els Pressupostos presentats pel Govern central, uns comptes que, en paraules del president, “deixen a la Comunitat Valenciana en el furgó de cua de la inversió per habitant”, ja que, com ha explicat, mentre que el pes poblacional és del 10,6%, les inversions seran solament d’un 6,3%.

En aquest sentit, el cap del Consell ha exposat que si la inversió destinada a la Comunitat Valenciana se situés en la mitjana del conjunt autonòmic, disposaria de 334 milions d’euros més, xifra que suposaria, segons Puig, “el mínim en una autonomia que arrossega un infrafinançament perenne”. No obstant això, en els PGE la Comunitat queda l’última en inversions, solament per davant de Navarra i Canàries, que, com ha recordat Puig, “tenen un règim especial”.

A més, el president -que ha estat acompanyat, entre altres, pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo- ha destacat que “si hi ha una província que sofreix una major discriminació és Alacant”, on la infrainversió ascendeix a 271 milions dels 334 que es comptabilitzen per a la Comunitat en aquests pressupostos.

“En 2018 -ha continuat Puig- un valencià rebrà 150 euros, quan hauria de rebre 217 per estar en la mitjana”. Aquesta diferència amb la mitjana, de 67 euros per habitant en el cas autonòmic, ascendeix fins als 117 en el cas d’Alacant.

El president també ha assenyalat que la diferència amb l’autonomia amb major inversió arriba fins als 219 euros per habitant. “Si la Comunitat Valenciana rebés una inversió equivalent a la qual més rep, aquest any obtindria 1.500 milions més”, ha assegurat.

Pèrdua de llocs de treball

D’altra banda, Puig ha lamentat que el deute en inversions que té contreta l’Estat amb la Comunitat Valenciana “ha anat acumulant-se tots els anys”. Així, el president ha criticat que, des de 2011 la Comunitat Valenciana ha deixat de rebre 2.650 milions d’euros, la qual cosa, segons ha explicat, es tradueix en una pèrdua de 31.000 ocupacions, “solament 3.900 aquest any”.

A més, el cap del Consell ha considerat “escandalós” que, si la inversió plantejada per a la Comunitat Valenciana és del voltant del 7% de la de tota Espanya, la inversió real, executada, solament arribe a un 5%. “El mateix ministeri reconeix que no s’ha invertit més enllà del 50%”, ha recriminat el president.

D’altra banda, president ha indicat que si la Comunitat Valenciana tingués un finançament i inversió “adequades”, l’autonomia creixeria al voltant d’un punt més del PIB, i que aquests pressupostos presentats pel Govern central estan “gripant un motor fonamental per al creixement d’Espanya”.

Finançament autonòmic

El cap del Consell ha assenyalat que, malgrat que als pressupostos es preveu un increment de la recaptació dels impostos que integren el finançament autonòmic (augments del 5,2% en el cas de l’IRPF, del 6,1% en el de l’IVA i del 4,1% en el dels impostos especials), la previsió de lliuraments a compte del sistema de finançament en aquest mateix pressupost és de solament un 3,87%.

“El Ministeri d’Hisenda distribueix de manera absolutament arbitrària la recaptació”, ha criticat Puig, que ha remarcat que “s’està actuant amb una profunda deslleialtat” des del Govern central.

A més, sobre la proposta llançada pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, de plantejar una reestructuració de deute autonòmic a les “comunitats complidores” a canvi del suport als seus pressupostos, el cap del Consell ha declarat que la qüestió del compliment “és un debat fals”.

Així, el president ha defensat que “amb els pitjors índexs de finançament”, la Comunitat Valenciana ha estat de les quals més ha reduït el dèficit. “A pulmó dels valencians”, ha postil·lat. A més, ha aprofitat per a demanar que es pose de nou en l’agenda “de manera immediata” el debat del canvi de model finançament.

Foment

Respecte als pressupostos que dedica el Ministeri de Foment a la Comunitat Valenciana, Puig els ha qualificat d'”escassos i diametralment oposats a tot allò que ha vingut anunciant el ministre”, a més de “discriminatoris perquè demostren una nul·la sensibilitat en qüestions essencials”.

Com a exemple d’això, el president ha ressaltat que no s’atorgue la subvenció per al transport metropolità de València. “La Generalitat, l’Ajuntament de València i el conjunt d’ajuntaments de l’àrea metropolitana hem fet allò que ens deia el ministeri per ser inclosos en aquesta subvenció”, ha reivindicat Puig, qui ha demanat igual tracte que altres ciutats que sí que compten amb aquest suport del Govern, com és el cas de Madrid, Sevilla o Barcelona.

Així, el president ha assenyalat que aquesta “arbitrarietat” impedeix que els valencians tinguen els mateixos drets que altres ciutadans de l’Estat. “No és assumible que no es destine ni un sol euro al transport metropolità de València quan hem creat l’Autoritat del Transport Metropolità, quan hem engegat els plans de mobilitat sostenible i quan s’ha iniciat la reordenació del nou mapa de transports”, ha denunciat.

Quant a la inversió ferroviària, plantejada en 380 milions, el president s’ha preguntat on està la prioritat per al Corredor Mediterrani o la de la xarxa de Rodalies, d’acord amb les baixes inversions apuntades per a infraestructures com la plataforma de València a Castelló, la millora de la línia Sagunt-Terol, el túnel passant de València o el compliment del pla de Rodalies.

Respecte a aquest pla, Puig ha recordat que els 1.437 milions anunciats en una inversió prorratejada en 9 anys han quedat en una partida de 20 milions per al present any, quan la inversió mínima hagués hagut de ser de 150 milions.

A més, Puig li ha recriminat al ministeri les “xicotetes partides” dedicades infraestructures de Rodalies en tota la Comunitat, així com que no aparega cap per a l’electrificació i millora de la línia C3, “quan el pla de Rodalies preveu 320 milions”, o la reducció de 84 a 68 en l’import destinat a l’Alta Velocitat a Alacant.

Una altra partida que ha estat qüestionada pel cap de l’Executiu valencià és la dels 1,2 milions per a la redacció del projecte de plataforma per a la línia València-Castelló, un projecte que, com ha recordat, ja es trobava redactat i licitat en 2011, quan Mariano Rajoy va arribar a la Presidència del Govern, però que ha caducat pel pas del temps, en el que Puig ha qualificat d’una “grandíssima ineficiència econòmica”.

D’altra banda, la qual cosa es refereix al transport per carretera, el president ha lamentat que l’escàs pressupost “allargue les obres any a any”, com és el cas de les del port de Querol, les de la Font de la Figuera, o les de la variant de Cullera-Favara. A més, també s’ha reduït el pressupost per a la seguretat viària “en un moment en el qual s’estan tornant a incrementar els accidents de trànsit”, la qual cosa Puig ha catalogat de “greu irresponsabilitat”.

Últimas noticias

Contenido relacionado