martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Recerca del Clínic participa en un projecte per predir la parada respiratòria després de la intervenció quirúrgica

El grup de recerca en anestesiologia i reanimació de l’Institut de Recerca de l’Hospital Clínic de València, dirigit per Carlos Tornero, cap de la Unitat de Dolor de l’Hospital Clínic Universitari de València, lidera l’estudi destinat a predir la depressió respiratòria causada pel consum d’opioides utilitzats per tractar el dolor postoperatori.

L’estudi Prodigy, de les seues sigles en anglés (Prediction of Opioid-*induced respiratory Depression In patients monitored by capnography) és un projecte multicèntric, en el qual participen 16 hospitals de tot el món i en el qual l’Hospital Clínic és l’únic centre espanyol participant. L’objectiu és identificar a les persones amb alt risc de deterioració respiratòria i augmentar els coneixements per a un diagnòstic precoç.

“El monitoratge respiratori postoperatòria pot ajudar a salvar vides. Aquest monitoratge de la respiració, també coneguda com a capnografia, mesura el nivell de diòxid de carboni en l’aire exhalat, a través d’una sonda col·locada en el nas del pacient, recull de la mateixa manera la saturació d’oxigen mitjançant un sensor en el dit. La informació que facilita l’anàlisi permet als professionals conéixer l’estat respiratori del pacient i avançar la decisió del tractament si escau”, ha explicat Carlos Tornero.

Durant l’assaig, el Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del de l’Hospital Clínic s’encarregarà de reclutar pacients postoperados i monitorizarlos amb aquest nou sistema de capnografía integrada amb l’objectiu d’identificar als pacients en risc de deterioració respiratòria o parada respiratòria.

Sobre la deterioració respiratòria i els opioides

Els pacients post operats, per controlar el dolor agut després de la cirurgia, tenen opció de rebre diferents tractaments analgèsics, des de tècniques d’anestèsia regional fins a opioides endovenosos. En funció del tipus de cirurgia i de les característiques del pacient es decideix la millor opció analgèsica.

El tractament amb opioides endovenosos s’utilitza principalment en casos de dolor sever o difícil control. Són fàrmacs segurs i ben tolerats pels pacients, no obstant això, un dels possibles efectes secundaris és la depressió respiratòria fins i tot la parada respiratòria.

Amb aquest nou sistema, en fase de validació, es pretén detectar aquells pacients que cursen disminució de la freqüència respiratòria, avantsala de la parada respiratòria, i amb això augmentar la seguretat i qualitat assistencial dels pacients que són intervinguts.

Últimas noticias

Contenido relacionado