viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Sanitat finançarà els dispositius per als menors amb diabetis tipus 1

Durant la inauguració, la consellera de Sanitat ha destacat “la importància d’aquesta estratègia que estableix els punts a seguir quant a prevenció i assistència d’aquests pacients”. Un treball que ha comptat amb la col·laboració dels pacients, familiars, professionals, societats científiques i responsables de la gestió pública per a determinar les bases i aspectes essencials en la prevenció i atenció d’aquests pacients.

En aquest sentit, Carmen Munt ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana ha fet un pas avance quant a l’atenció de la diabetis, ja que la Conselleria de Sanitat finançarà uns nous dispositius de mesurament de glucosa, Flaix, en prop d’1.400 menors d’edat amb diabetis tipus 1″.

Amb el finançament d’aquests nous dispositius es permet guanyar en qualitat de vida a un grup tan vulnerable com són els pacients menors d’edat amb aquesta patologia, ja que suposa un sistema de monitoratge de glucosa de forma continuada i mínimament invasiu.

El sistema consisteix en un dispositiu que té un elèctrode que s’introdueix en la pell i permet mesurar la glucosa intersticial (entre les cèl·lules). La lectura es realitza de forma molt senzilla perquè simplement amb acostar un aparell que disposa d’un sensor s’acumula tota la informació.

Segons ha destacat la consellera de Sanitat “aquest sistema permetrà evitar una mitjana de vuit burxades al dia en els menors per a conéixer la seua glucèmia. Per açò, és un sistema que ofereix tranquil·litat tant al xiquet/xiqueta com als seus pares/mares perquè d’una forma molt senzilla facilita tota la informació sobre en quin estat es troba”.

Es tracta d’una aposta de la Conselleria de Sanitat per introduir les noves tecnologies i avanços quant al tractament de la diabetis, un aspecte que ve contemplat en l’Estratègia de Diabetis 2017-2021. Per a l’adquisició d’aquests nous dispositius, el departament de Sanitat ha realitzat una inversió de 500.000 euros.

Carmen Munt ha assenyalat que “seguirem invertint a millorar la qualitat de vida dels pacients i apostant per la incorporació d’avanços tecnològics que faciliten el control la diabetis i la millorança dels resultats de salut”. Cal recordar que el passat mes de maig la Comunitat Valenciana es convertia en la primera autonomia que finança els dispositius de mesurament continu de glucosa per a pacients amb diabetis 1 amb bomba d’insulina.

400.000 persones diagnosticades amb diabetis tipus 2

A la Comunitat Valenciana, la prevalença de diabetis tipus 2 diagnosticada és del 7,8%, es calcula que unes 400.000 persones pateixen aquesta patologia i que un 6% més podria patir-la sense saber-ho. A més, prop de 200.000 persones pateixen diabetis tipus 1.

Així mateix, crida l’atenció de forma especial la incidència d’aquesta malaltia en el col·lectiu de dones, es calcula que a la Comunitat Valenciana hi ha 180.000 dones afectades per aquesta patologia. D’altra banda, en el 90% dels casos en dones joves es podria haver evitat, ja que en la immensa majoria deriva d’un problema d’obesitat.

En aquest sentit, la consellera de Sanitat ha assenyalat que “en la nova estratègia per a fer front a la diabetis, la prevenció i detecció precoç són línies estratègiques prioritàries. D’aquesta manera, quant a prevenció s’han creat aliances amb ajuntaments i agents municipals per a desenvolupar programes específics orientats a evitar l’obesitat i excés de pes mitjançant la realització d’exercici físic i accions que promoguen l’alimentació saludable”.

En aquests moments, ja hi ha accions específiques que fomenten l’activitat física com a mecanisme de prevenció per a l’aparició de malalties. De fet, l’exercici físic ja es prescriu per part dels facultatius, i ja hi ha aliances amb centres esportius municipals als quals derivar pacients per a la realització d’activitat física dels pacients guiats per monitors esportius especialitzats.

Així mateix, quant a detecció precoç l’estratègia arreplega la necessitat de potenciar que la població amb el risc de diabetis acudisca al seu centre de salut i facilitar un garbellat automatitzat en els centres de salut. I quant a l’assistència, es contempla potenciar la coordinació de tots els professionals implicats en l’atenció a aquesta patologia, tant des de primària com des de l’àmbit hospitalari.

D’altra banda, l’Estratègia inclou la línia estratègica sobre diabetis i gestació tenint en quanta que la diabetis gestacional és el problema mèdic més freqüent durant la gestació. Els objectius se centren a millorar l’atenció a la dona embarassada, millorar l’atenció a la dona amb diabetis gestacional amb adequat control glucèmic i promoure la lactància materna.

Educació terapèutica de la diabetis

La formació és un altre dels aspectes en els quals la Conselleria de Sanitat ha volgut dedicar especial atenció en l’estratègia de diabetis. Carmen Munt ha assenyalat que “la diabetis és una malaltia que requereix formació en autocuidados per part del pacient, familiars i educadors. És important dotar als pacients d’habilitats i recursos a través del coneixement de la seua pròpia patologia el que permetrà millorar la seua qualitat de vida”.

Respecte a formació i recerca, les accions es dirigeixen als professionals per a la seua actualització en últims avanços i tractaments, i cap a l’àmbit educatiu, ja que és important formar als docents dels centres educatius en l’atenció i cura de xiquets i xiquetes amb diabetis.

Finalment, una altra de les claus d’aquesta estratègia és l’equitat, de manera que es tinguen en compte les necessitats específiques dels grups de persones vulnerables i facilitar l’accés a les mesurades d’ella estratègia a totes les persones.

L’Estratègia de Diabetis 2017-2021 està disponible en la pàgina web

Últimas noticias

Contenido relacionado