```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Un seminari redescobreix tres grans escriptors valencians del Vuit-cents

Entre altres temes, s’hi parlarà de tres escriptors valencians de gran importància dels quals, fins al moment, se sabien molt poques coses: Rafael Ferrer i Bigné, Víctor Iranzo i Vicent Boix. De Rafael Ferrer, en particular, en els últims mesos els investigadors han tingut accés a nombrosa informació pel fet que els seus descendents han facilitat als especialistes l’accés a l’arxiu familiar.

Les ponències sobre aquets autors s’emmarquen en el VII Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents, el qual tindrà lloc al Saló de Graus Enric Valor de la Facultat de Filologia a partir de les 11 hores amb una primera conferència del professor de la Universitat de València Rafael Roca, que versarà sobre el poeta i erudit Rafael Ferrer i Bigné. D’altra banda, cal destacar que el seminari comptarà amb la presència de Xabier Zabaltza, professor de la Universitat del País Basc especialista en qüestions d’identitat i gran coneixedor de la història contemporània valenciana.

En les últimes dècades, segons expliquen els organitzadors del seminari, “el segle xix s’ha convertit en la clau de volta de la literatura catalana: hi reconeixem l’època que defineix i fonamenta l’espai literari contemporani”. Amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement de la producció i els circuits cívics i literaris que van presidir la centúria, un grup d’especialistes posà en marxa fa anys un seminari periòdic destinat a la reflexió i la promoció de l’estudi d’aquell segle: el Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents, que enguany arriba a València amb la voluntat de descobrir nous autors, obres i punts de vista. En aquesta setena edició, els investigadors reflexionaran sobre la producció lírica i erudita de tres escriptors dinovens de primer orde: Rafael Ferrer i Bigné, Víctor Iranzo i Simon i Vicent Boix i Ricarte. A més, es capbussaran en la varietat lingüística que feien servir els autors valencians durant aquelles dècades. I, finalment, es fixaran en el ressorgiment literari que, entre els anys 1851 i 1895 i de manera paral·lela, es desenvolupà als territoris de llengua basca i que és conegut amb l’apel·latiu de Pizkunde. Tot amb el propòsit, afegeixen, “d’entendre la complexitat del nostre Vuit-cents, oferir noves eines de debat i facilitar-ne la comprensió”.

El VII Seminari d’Estudis Catalans del Vuit-cents està organitzat per la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, el Grup de Llengua, Literatura i Cultura Valenciana del Segle d’Or a la Renaixença de la Universitat de València (LLCVSOR, GIUV 2013/062) i el Grup d’Estudi sobre la Literatura Catalana del Vuit-Cents de la Universitat de Barcelona (GELIV, SGR 2014 19 de l’AGAUR). Hi col·laboren el Departament de Filologia Catalana i la Facultat de Filologia de la Universitat de València.

Últimas noticias

Contenido relacionado