viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

STEPV descriu com a polítiques les sentències del TSJ sobre el decret de plurilingüisme

El passat 26 d’abril es van donar a conéixer les sentències del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que anul·len parcialment l’anomenat Decret de Plurilingüisme. Casualitat o no, les sentències porten data de 25 d’abril i, efectivament, són un pas més contra l’autogovern valencià.

Perquè certament, estes sentències, més que aportar fonamentació jurídica sobre el fons de l’assumpte, només contenen posicionaments polítics d’uns tribunals que sembla que ara es dediquen més a legislar que no a arbitrar.

En les sentències, el tribunal s’atreveix a afirmar que en aquest decret “s’elimina l’opció del castellà per a la majoria dels centres” i que això comporta “una manifesta desigualtat en detriment de la llengua castellana”. I per això, posats en el paper de legislador o de poder executiu, el TSJ afirma que la immersió lingüística té cabuda sempre, però, que hi haja l’alternativa d’ensenyament en castellà. Per fer-ho, el TSJ posa 5 exemples de municipis de la província de Castelló (tots ells de territori valencianoparlant), on diu que pràcticament no hi ha opció a estudiar en programes en castellà, cosa totalment falsa perquè en el programa A hi ha previstes 4 hores en castellà i en el programa B, entre 13.30 i 14.30 hores. Per tant falseja absolutament la realitat.

Curiosament, però, no aporta cap cas en contrari, precisament del que passa als territoris castellanoparlants de les demarcacions de València i Alacant. I així, no fa cap referència a municipis com Requena, Torrevella, Villena, Xest o Xiva on tots els centres van optar pel programa C, que és majoritaria en castellà amb només 4 hores en valencià.
I per això, el TSJ afirma sense vergonya que el Decret de 2012, publicat en l’època del PP, sí que és ajustat a dret.

Així doncs, ens trobem davant d’unes sentències que no fan més que aplanar el camí als sectors més retrògrads (recordem que les sentències són per recursos de la Diputació d’Alacant, Vox, 3 diputats del PP o l’Asociación para la Defensa del Castellano, entres altres) i així poder recórrer la nova Llei de plurilingüisme davant del Tribunal Constitucional.
Cal destacar també en el moment del curs acadèmic en què ens trobem, en ple procés de preparació del curs 2018-19. Amb estes sentències s’afegeix més inseguretat per a les direccions dels centres, els i les mestres i professors i professores així com les mares i pares.

STEPV estudiarà amb calma les sentències i valorarà la possibilitat de fer-ne els recursos corresponents. Així mateix, ofereix la col·laboració i l’assessorament a tots els membres de la comunitat educativa, inclosa la Conselleria d’Educació, per continuar avançant en un ensenyament públic, de qualitat i en valencià, l’única manera d’assolir un ensenyament igualitari per a tothom.

Últimas noticias

Contenido relacionado